Bijna helft behandelcentra moet stoppen door schrappen vrije artsenkeuze

Zorgverzekeraars gaan voor gemak en niet voor goedkoop en kwaliteit
Van de ruim 250 medische behandelcentra in ons land, moeten meer dan 100 behandelcentra voor hun bestaan vrezen als het kabinet de vrije artsenkeuze in de Zorgverzekeringswet schrapt. Zorgverleners zoals reumatologen, psychologen, kinderartsen, fysiotherapeuten en cardiologen kunnen de deuren massaal sluiten als zorgverzekeraars na de wetswijziging weigeren contracten af te sluiten met zelfstandige behandelcentra.

Zorgverzekeraars kiezen dan voor ziekenhuizen, terwijl juist de vrij gevestigde medici beter scoren in kwaliteit en patiënttevredenheid. De vrije keuze voor een eigen zorgverlener wordt volledig genegeerd.

vrij keusDat blijkt uit een inventarisatie van de Stichting Handhaving Vrije Artsenkeuze, opgericht op initiatief van honderden medische zorgverleners. “Het kabinet staat op het punt de vrije artsenkeuze uit de wet te schrappen. Dit is niet alleen funest voor vrijgevestigde medici, ook patiënten worden teruggeworpen naar lange wachtlijsten, onpersoonlijke zorg en behandelingen die veelal van mindere kwaliteit zijn dan bij zelfstandige behandelcentra”, stelt Ger Jager, voorzitter van de stichting.

Innovatie in kiem gesmoord
“Bovendien wordt medische innovatie in de kiem gesmoord. Want nieuwkomers met vooruitstrevende en effectieve behandelmethoden wordt het onmogelijk zich te vestigen als ze geen contract krijgen. Binnenkort is ons land wat medische zorg betreft weer terug bij af. Elke vorm van innovatie, creativiteit en marktwerking zal direct verdwijnen”

Volgens Jager doen zorgverzekeraars officieel voorkomen dat alle medische hulpverleners gelijke kansen hebben op een contract, maar in werkelijkheid is dat een fabeltje. Jager: “Er zijn vele behandelcentra die niet eens op gesprek mogen komen. Er wordt ze te verstaan gegeven dat er geen samenwerking wordt aangegaan en als je dan naar de reden vraagt, blijft het heel lang stil.”

Nederland telt 5 grote zorgverzekeraars. Behandelcentra zijn afhankelijk van contracten met deze zorgverzekeraars om behandeling van patiënten vergoed te krijgen.

Schade honderden miljoenen
Jager: “Momenteel heeft 40% van de behandelcentra 5 contracten. Deze maken de grootste kans te overleven, mocht er een zorgverzekeraar de samenwerking opzeggen. De grootste pijn zit ‘m bij de 40% die 3 of minder contracten heeft, en de 20% die 4 overeenkomsten heeft. Als daar een samenwerking wegvalt, komt zo’n behandelcentrum meteen in geldnood. Bij 3 of minder contracten ben je als kliniek ten dode opgeschreven. De schade door kapitaalvernietiging, persoonlijke aansprakelijkheid bij aantrekken vreemd vermogen, verlies werkgelegenheid, zal in de honderden miljoenen lopen.”

“Wat het hele verhaal extra wrang maakt, is dat het voorgenomen besluit om de vrije artsenkeuze te schrappen, is gebaseerd op een vermeende besparing van € 1 miljard in de zorg. Maar dit bedrag wordt door niemand onderbouwd. Wie ik het ook vraag, niemand kent het antwoord. Het zou heel zonde zijn als we uitstekende medisch zorg van nu de nek omdraaien vanwege een uit de duim gezogen optelsommetje.”

Martin van Putten, woordvoerder Stichting Handhaving Vrije Artsenkeuze

Recente artikelen