Hare Majesteit Koningin Máxima neemt eerste Nederlandse MS-Atlas in ontvangst

Array

Wereld MS-Dag: meer onderzoek nodig naar de onbekende oorzaak en de nog niet gevonden oplossing voor multiple sclerose
Op 28 mei 2014, Wereld MS Dag, nam Hare Majesteit Koningin Máxima de eerste Nederlandse uitgave van de Internationale MS-Atlas in ontvangst, uit handen van Dorinda Roos, directeur van Stichting MS Research. De MS-Atlas bevat nieuwe feiten en cijfers over multiple sclerose (MS) in ons land en daarbuiten. De ziekte lijkt bij steeds meer mensen toe te slaan, maar oorzaken en behandelmogelijkheden zijn helaas nog onbekend. Daarom roepen wetenschappers en medici op tot meer onderzoek.

Multiple sclerose is een chronische ziekte waarbij ontstekingen ontstaan in het centrale zenuwstelsel, waardoor het lichaam uitvalsverschijnselen krijgt. Naar schatting bijna 17.000 mensen in Nederland hebben MS.

_RU204791De MS Atlas is in 2008 gestart als een gezamenlijk project van de Internationale MS Federatie (MSIF) en de World Health Organization (WHO). De Atlas onthult waar ter wereld welke behoeften bestaan op het gebied van MS, zodat toekomstig onderzoek zich hier op kan richten. In totaal hebben 103 landen gegevens verstrekt om de Atlas samen te kunnen stellen. Enkele opvallende feiten uit de MS Atlas zijn, dat MS relatief vaker in Nederland voorkomt dan in andere landen, en dat er wereldwijd twee keer zoveel vrouwen met MS als mannen zijn. Er is nog geen verklaring voor deze gegevens.

Prof. dr. B.M.J. Uitdehaag (VU medisch centrum, Amsterdam) en lid van de Wetenschappelijke Raad van Stichting MS Research, lichtte toe dat de oorzaak van MS nog niet bekend is, en dat daardoor een goede behandeling helaas nog niet in bereik is. Daarom financiert Stichting MS Research structureel wetenschappelijk onderzoek: in de afgelopen 33 jaar heeft zij in totaal meer dan 50 miljoen euro toegekend aan 291 onderzoeksprojecten. Zij is daarmee in Nederland de grootste organisatie die wetenschappelijk onderzoek naar MS financiert. Daarnaast heeft de Stichting als doel het geven van voorlichting en het bevorderen van optimale MS-zorg.

 

Naast de in ontvangst name van de eerste MS-Atlas, woonde Hare Majesteit enkele sessies bij van het MS-seminar van de Stichting MS Research, waar tientallen wetenschappers, medici en patiënten-vertegenwoordigers zich vandaag bogen over uitdagingen en oplossingen rond onderzoek, zorg en voorlichting over MS. Hoofdconclusie van deze bijeenkomst was: er is al veel bereikt en de MS-zorg in Nederland zit relatief goed in elkaar, maar er is dringend nog veel meer onderzoek nodig naar de onbekende oorzaak en de nog niet gevonden oplossing voor multiple sclerose!

Bron: Multiple Sclerose

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen