Het succes van de ‘wait and see’ methode in boekvorm

Array

nooduitgangEen persoonlijk verhaal over de strijd tegen endeldarmkanker
Op vrijdag 6 juni wordt in het Oncologiecentrum van Maastricht UMC+ het boek ‘Nooduitgang’ gepresenteerd. In een persoonlijk verhaal vertelt ex-patiënt Harrie Keusters over zijn succesvolle behandeling van endeldarmkanker met behulp van de Maastrichtse ‘wait and see’ methode. Hij beschrijft indringend, maar herkenbaar over de onzekerheid, hoe hij leert met artsen mee te denken en hoe dr. Geerard Beets, chirurg van Maastricht UMC+, een succesverhaal maakte van zijn strijd tegen kanker.

Jaarlijks krijgen zo’n 4.000 Nederlanders de diagnose endeldarmkanker. Het is een ernstige aandoening waarbij een tumor ontstaat in de laatste 15 cm van de dikke darm. Vaak is een ingrijpende buikoperatie nodig om het gezwel weg te halen. Met kans op blijvende ongemakken, zoals bijvoorbeeld een permanente stoma. In Maastricht UMC+ wordt onderzocht hoe patiënten die erg goed op chemotherapie en bestraling reageren, die operatie bespaard kan blijven: de ‘wait and see’ methode. In plaats van een chirurgische ingreep kan hij er dus voor kiezen om simpelweg af te wachten. In samenspraak met de arts bepaalt de patiënt zelf zijn behandelroute, de zogenoemde ‘shared decision making’.

Nooduitgang
In het boek ‘Nooduitgang’ beschrijft Harrie Keusters zijn leven en ervaringen aan de hand van dagelijkse aantekeningen. “Endeldarmkanker is een nare ziekte,” zegt Keusters “Maar steeds vaker mag je zelf keuzes maken. In mijn boek beschrijf ik mijn eigen zoektocht op weg naar herstel, andere patiënten kunnen daar wellicht houvast in vinden.” Behandelend arts dr. Gerard Beets is zeer te spreken over het ervaringsverhaal van Keusters: “De heer Keusters is één van de lichtende voorbeelden, waarbij de ‘wait and see’ methode zijn vruchten heeft afgeworpen. Het geeft op een mooie manier weer voor welke keuzes je als patiënt met endeldarmkanker wordt gesteld. Ik hoop dat dit boek ook andere patiënten een handvat kan geven.”

Op vrijdag 6 juni om 16.00 uur wordt ‘Nooduitgang’ officieel gepresenteerd in het Oncologiecentrum van Maastricht UMC+. Geïnteresseerden zijn vanaf 15.30 uur van harte welkom  in het Ontmoetingscentrum. De opbrengst van het boek ‘Nooduitgang’ komt ten goede aan KWF Kankerbestrijding.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen