Van Rijn neemt aanbevelingen Denktank Transformatie in ontvangst
ArrayDit is een origineel bericht van Nederlands Jeugdinstituut NJi
Denktank presenteert bouwstenen voor (kosten)effectiever jeugdstelsel
Het jeugdstelsel kan goedkoper en effectiever functioneren. Met betere resultaten en minder dwang. Dat vraagt wel om een andere benadering en daarmee samenhangende ingrepen, aldus de Denktank Transformatie Jeugdstelsel in zijn rapport ‘Beter met minder. Bouwstenen voor de transformatie van het jeugdstelsel’. Voorzitter van de denktank Job Cohen overhandigde vandaag het eerste exemplaar aan staatssecretaris Van Rijn.
In het nieuwe jeugdstelsel zijn ouders de opdrachtgever, het kind staat centraal en de samenleving faciliteert en begrenst. Preventie, hulp en bescherming zijn niet langer aparte circuits waardoor het mogelijk is kortstondig op te schalen naar specialistische hulp met als doel het ‘gewone’ leven zo snel mogelijk te herstellen. En er wordt continu gewerkt aan de systematische verbetering van het stelsel door middel van een evidence based, reflectieve praktijk- en beleidsvoering. Dat zijn, volgens de Denktank Transformatie Jeugdstelsel, de uitgangspunten voor een (kosten)effectiever jeugdstelsel, waar kinderen en hun ouders echt beter van worden.
Denktank
Op initiatief van het Nederlands Jeugdinstituut en onder voorzitterschap van Job Cohen hebben bestuurders uit de jeugdsector zich het afgelopen jaar gebogen over de vraag welke thema’s écht om anders werken vragen. Daarbij gingen ze ook het gesprek aan met cliënten, gemeenten, onderwijs en bestuurders uit de langdurende zorg voor jeugdigen met een beperking. Aanleiding voor dit initiatief is dat gemeenten vanaf 2015 verantwoordelijk zijn voor preventie, jeugdhulp, jeugdbescherming, passend onderwijs, de Participatiewet en de uitgebreide Wmo. Gemeenten krijgen zo de mogelijkheid om meer integraal jeugdbeleid te voeren en de resultaten van het jeugdstelsel te optimaliseren.
Beter met minder
Deels komt de denktank met bekende punten: er moet meer aandacht zijn voor de versterking van zelfregie en zelfredzaamheid van burgers en hun sociale netwerk. De eerste lijn (de ‘vrij toegankelijke jeugdhulp’) verdient versterking, wat kan leiden tot minder gebruik van dure zorg. Ook kan de samenwerking veel beter. Specialistische hulp moet snel beschikbaar zijn en zich – zodra dat kan – net zo snel weer terugtrekken. Schotten tussen deelsectoren moeten verdwijnen. Daarover zijn de bestuurders – uit heel verschillende onderdelen van de jeugdsector – het roerend met elkaar eens.
Transformeren doe je samen
Maar ze vinden dat er méér nodig is om een duurzame verbetering en een (kosten)effectiever stelsel te realiseren. Zo pleiten ze onder meer voor de vermaatschappelijking van de jeugdbescherming en de mogelijkheid om in sommige gevallen de specialist naar de eerste lijn te halen. Ook gaan ze in op de vraag hoe dit alles tot stand moet komen. Een belangrijk uitgangspunt daarbij is dat een succesvolle transformatie vraagt om een nauwe samenwerking tussen alle betrokken partijen: burgers, cliënten, bestuurders en professionals, gemeenten en instellingen, opleidingen en kennis en onderzoeksinstellingen. Onder het motto: transformeren doe je samen, doelgericht, met kennis en beleid en al doende lerend.
In ‘Beter met minder’ werkt de Denktank Transformatie Jeugdstelsel zijn visie op de transformatie verder uit en draagt bouwstenen aan om die in de praktijk te brengen.
Het rapport ‘Beter met minder. Bouwstenen voor de transformatie van het jeugdstelsel’ is vanaf maandag 16 juni 2014, 11.00 uur te downloaden op www.nji.nl/denktank-transformatie-jeugdstelsel.
Bron: ANP Perssupport