Grenswaarden bevolkingsonderzoek darmkanker opgerekt

Array

Het bevolkingsonderzoek naar darmkanker is op een aantal punten gewijzigd omdat de ziekenhuizen het grote aantal doorverwijzingen niet aankonden. Het criterium voor een vervolgonderzoek wordt aangescherpt. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Alle mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar krijgen iedere twee jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Meedoen is gratis en vrijwillig. In januari zijn de eerste uitnodigingen voor het bevolkingsonderzoek darmkanker verstuurd. Daarmee is de landelijke invoering van dit nieuwe bevolkingsonderzoek formeel van start gegaan. In de loop van 2014 krijgen alle mannen en vrouwen die geboren zijn in 1938, 1939, 1947, 1949 en 1951 een uitnodiging. darmkankeronderzoekHet bevolkingsonderzoek ging in januari van start. Ruim 875 duizend mensen kregen een uitnodiging om deel te nemen aan de test. Het onderzoek moet op langere termijn jaarlijks 2400 sterfgevallen aan darmkanker helpen voorkomen.

De ontlastingstest blijkt echter gevoeliger dan gedacht. Daardoor werden veel meer mensen dan verwacht naar ziekenhuizen doorverwezen. Dat leidde weer tot lange wachttijden.

De grenswaarde voor zo’n doorverwijzing zijn nu opgerekt. Nu worden mensen met 88 nanogram bloed per milligram ontlasting doorverwezen. Dat wordt straks 275 nanogram.

De darmkankertest van het RIVM is niet onomstreden, wel zijn critici  bang voor onnodige onrust en darmperforaties.

Bron: RIVM

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen