‘Digitale zorg moet kunnen voor iedereen’

Array

“Ambitieus. Goed nieuws voor patiënten.” Dat zegt algemeen directeur Wilna Wind van patiëntenfederatie NPCF over de digitale gezondheidsplannen van minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn.

De bewindslieden willen een beter gebruik van digitale zorg in de komende jaren. Zo moet 80 procent van de chronisch zieken binnen vijf jaar direct toegang hebben tot medische gegevens. Het gaat om het geneesmiddelenoverzicht en testuitslagen. Wind: ‘Het plan is goed. Wij staan voor meer digitale zorg. En dan moet de dokter ook meewerken. Mailen en zelf meten en doorsturen kan vaak ook.’

ehealth NPCFIedereen zijn eigen dossier
Volgens de patiëntenfederatie NPCF passen de plannen van de bewindslieden goed bij invoering van een persoonlijk gezondheidsdossier (PGD) voor iedereen. Wind: ‘Op termijn moet iedereen een persoonlijk gezondheidsdossier hebben. Alleen zo kan de patiënt de regie hebben en houden over zijn eigen situatie. De patiënt is de baas over zijn eigen PGD. Dat moet er snel komen.’

 

De patiëntenfederatie wijst er op dat digitalisering van de zorg van twee kanten moet komen. De zorgverleners moeten open staan voor digitale zorg. De patiënt moet er ook om vragen. Uit een meldactie van eerder deze maand blijkt dat patiënten veel meer digitaal contact met de zorgverleners willen, maar dat de dokter nog wel eens de boot afhoudt.

 

Digitalisering in beeld
Digitalisering in de zorg krijgt langzaam maar zeker voeten aan de grond. In de trombosezorg meten steeds meer mensen hun eigen waarden. Ook op andere vlakken kan de patiënt digitaal met de dokter praten. NPCF heeft op deze website in het dossier “Digitale zorg” bijvoorbeeld een filmpje over Stef. Stef zijn buurvrouw heeft een moedervlek op haar arm. Ze zoekt in een app wat het kan zijn. Dan maakt ze een foto en stuurt die digitaal door naar de huisarts. Die bekijkt de vlek en vraagt de huidarts om raad. De buurvrouw krijgt nog dezelfde dag antwoord. Allemaal digitaal. Stef weet nu ook dat het kan. Je hoeft niet meer voor alles naar de praktijk te lopen. Voordeel van meer digitale zorg is dat de dokter meer tijd krijgt voor patiënten die echte lijfelijke zorg nodig hebben.

 

Wat doet NPCF?
Digitalisering is ook voor patiëntenfederatie NPCF van belang. Wind: ‘Wij hebben ZorgkaartNederland en de Digitale Zorggids. Dat helpt patiënten de juiste zorg kiezen. Zo kunnen patiënten thuis achter de computer of tablet al beginnen met zorg te kiezen. De plannen van het ministerie sluiten goed aan bij onze plannen. Nu moeten alle betrokkenen in de zorg er mee aan de slag gaan. Dokters, patiënten, iedereen.’
Wind wijst er nog op dat digitale zorg mensen kan helpen om langer thuis te blijven wonen. ‘Maar dan moet daar ook wel genoeg ondersteuning zijn. Denk aan thuiszorg en geregeld bezoek van de wijkverpleegkundige.’

 

> Bekijk hier het dossier over Digitale Zorg

> Bekijk hier het dossier over het Persoonlijk Gezondheidsdossier

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen