Uitbehandelde Nederlandse kankerpatiënt met succes geopereerd in België

succesEen Nederlandse kankerpatiënt zou  volgens Nederlandse artsen dit voorjaar niet meer halen, maar na een behandeling in België is hij nu zelfs tumorvrij. De gecombineerde operatie aan de slokdarm en lever, ook voor het eerst uitgevoerd in België, wordt al langer toegepast in Engeland en Japan. Vorige week heeft de Nederlander na een laatste chemotherapie te horen gekregen dat de tumor verdwenen is. Nederlandse artsen reageren nog afwijzend op een dergelijke ingreep.

De Nederlander zocht al eerder de publiciteit nadat hij was opgegeven door Nederlandse ziekenhuizen en na een zoektocht kwam hij in Gent terecht waar ze de operatie wilden uitvoeren. Hij zal wel elke drie maanden gescand worden om zijn toestand onder controle te houden.

Zorgverzekeraar DSW uit Schiedam vergoedde, bij wijze van uitzondering, de operatie, maar benadrukt dat vergoeding van operaties in het buitenland een uitzondering zijn en per geval beoordeeld worden.
Door de aandacht in de media krijgt zorgverzekeraar DWS veel smeekbedes van andere kankerpatiënten die ook naar Belgie willen om geopereerd te worden. In Gent is ook al een grote toename geconstateerd van Nederlandse kankerpatiënten voor een Second Opinion. De Belgische chirurg reageert op de kritiek dat de behandeling veel mensen valse hoop zou geven met de uitspraak dat patiënten soms goede kwaliteit van leven kan worden gegeven, terwijl ze in Nederland uitbehandeld zijn. Maar, zegt hij: kanker is geniepig en voor conclusies is het erg vroeg. “Natuurlijk kan het terugkomen. Over maanden of jaren, maar ook dan hebben mensen nog veel extra tijd gewonnen.”

Bron: RTL