Diabetesorganisaties blij met steun vanuit Tweede Kamer voor diabetes op school

Array

kinderdiabetes-300x192Ouders van kinderen met diabetes en diabetesorganisaties hebben enthousiast gereageerd op de steun vanuit de Tweede Kamer voor kinderen met diabetes op de basisschool. Met twee moties is staatssecretaris Dekker gevraagd om de weigering van kinderen met diabetes op school te voorkomen en om de begeleiding van deze groep leerlingen op school te verbeteren.

Lydia Braakman, moeder van 2 dochters met diabetes en initiatiefnemer van de coalitie  ‘Zorgeloos met Diabetes naar School’: “Fantastisch dat de politici in Den Haag nu achter ons staan. Ik weet uit eigen ervaring dat het heel wat regelwerk en doorzettingsvermogen vergt om ook op school de benodigde diabeteszorg voor je kind te garanderen. Uit ons onderzoek blijkt dat ik niet de enige ouder ben die daar tegen aanloopt. In onze petitie aan de Tweede Kamer hebben we dit beschreven en ik ben blij dat zij het probleem erkennen en willen oplossen.”

Kinderen geweigerd
Onderzoek van Diabeter, Voluit en het Diabetes Fonds onder 600 ouders van kinderen met diabetes liet zien dat 1 op de 20 kinderen met diabetes een of zelfs meerdere keren geweigerd is door een school.

Naar aanleiding van de petitie van de coalitie ‘Zorgeloos met diabetes naar school’ is de Tweede Kamer vorige week in debat gegaan met staatssecretaris Dekker. Na het debat werden twee moties ingediend die later op de avond op brede steun in de Tweede Kamer konden rekenen.

Olof King, directeur van Diabetesvereniging Nederland: “DVN deelt de zorgen van vele ouders dat diabetes en school lang niet altijd makkelijk samen gaan. Wij zijn hierover al langer in gesprek met zorgverzekeraars, vakbonden en werkgeversorganisaties. Met de steun vanuit de Tweede Kamer gaan we nu graag samen met ouders, scholen en leerkrachten op zoek naar oplossingen zodat kinderen met diabetes ook op school op de juiste zorg en ondersteuning kunnen rekenen.”

Medisch handelen
Het weigeren van kinderen met diabetes op school is met deze moties verleden tijd. Ook gaat de staatssecretaris samen met basisscholen en diabetesorganisaties verkennen hoe de leerkrachten leerlingen met diabetes op school kunnen ondersteunen. Juridisch gezien valt het controleren van bloedglucose en het toedienen van insuline onder ‘medisch handelen’ en dit schrikt vele leerkrachten en scholen af. Echter, met de huidige diabetes hulpmiddelen kunnen ouders, de oppas, opa’s en oma’s en vele anderen de zelfzorg bij kinderen met diabetes ondersteunen en is het nog maar de vraag of dit het juiste juridische kader is. Zo is in Zweden bij het ‘medisch handelen’ een uitzondering gemaakt voor de zelfzorg voor diabetes en daarmee is het ook voor schoolpersoneel mogelijk om leerlingen met diabetes te ondersteunen bij hun zelfzorg.”

Over de Coalitie ‘Zorgeloos met diabetes naar school’
Ouders, kinderen en verschillende diabetesorganisaties hebben zich verenigd in de coalitie ‘Zorgeloos met Diabetes naar School’. Vanuit ieders kennis en expertise wordt bijgedragen aan het verbeteren van de zorg voor en begeleiding van kinderen met diabetes op de basisschool. Coalitiepartners hebben o.a. onderzoek uitgezet, relevante wetgeving in omringende landen geïnventariseerd, en verhalen van ouders en leerkrachten in Nederland verzameld. Aangesloten bij de coalitie zijn: Voluit, Diabeter, Diabetes Fonds, Diabetesvereniging Nederland (DVN), Nederlandse Diabetes Federatie (NDF), Kinderkliniek en de Bas van de Goor Foundation.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen