Alle samenwerkende Rijnmond Ziekenhuizen en de huisartsen hebben gekozen voor Verwijzen via ZorgDomein

Array

Verbinden van zorgverleners – verbeteren van zorg: Alle samenwerkende Rijnmond Ziekenhuizen en de huisartsen hebben gekozen voor Verwijzen via ZorgDomein

Alle SRZ-ziekenhuizen over op de ZorgDomein Verwijsapplicatie
De ziekenhuizen, de medisch specialisten en de huisartsen in de regio Rijnmond willen de onderlinge samenwerking en hun patiëntenzorg verbeteren door het inzetten van een intelligente digitale verwijsapplicatie die het werk en de communicatie van de zorgverleners ondersteunt. In de loop van 2014 en 2015 gaan alle ziekenhuizen van de Stichting Samenwerkende Rijnmond Ziekenhuizen (SRZ) gebruik maken van ZorgDomein. In deze stichting werken samen: : Erasmus Universitair MC, Sint Franciscus Gasthuis, Ikazia Ziekenhuis, Maasstad Ziekenhuis, Havenziekenhuis, IJsselland Ziekenhuis, Spijkenisse Medisch Centrum, Oogziekenhuis, Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis (Dirksland), Vlietland Ziekenhuis en Rijndam Revalidatie.

Binary codeVoordelen patiënt, huisarts en ziekenhuis
De ZorgDomein Verwijsapplicatie biedt een helder overzicht van de beschikbare zorg, maar ook inzicht in de wachttijden én protocollen tussen specialisten en huisartsen. Het ziekenhuis ontvangt via ZorgDomein een goed leesbare en kwalitatief goede verwijsbrief en kan voor een patiënt meerdere afspraken achter elkaar plannen, omdat de huisarts al heeft doorgegeven waarvoor de patiënt komt. De patiënt wordt goed geïnformeerd en komt op het juiste spreekuur.

Wat is ZorgDomein?
ZorgDomein wil de (patiënten)zorg verbeteren door zorgverleners onderling, op een slimme manier, met elkaar te verbinden. ZorgDomein biedt elektronische ondersteuning in het zorgtraject en de bijhorende communicatie binnen en tussen eerste-, tweede- en derdelijnszorgverleners en slaat daarmee een brug tussen huisartsen en het ziekenhuis, de geestelijke gezondheidzorg, ZBC’s, diagnostische centra, laboratoria en andere zorginstellingen. De huisarts kiest in ZorgDomein de verwijsreden op basis van het probleem/de klacht van de patiënt. Na de keuze voor de verwijsreden, toont ZorgDomein het actuele zorgaanbod, de trajecten van de verschillende zorginstellingen, de geldende verwijsafspraken en de actuele toegangstijden. De huisarts en patiënt kiezen uit het zorgaanbod het best passende aanbod. Hierdoor komt de patiënt direct op het goede spreekuur binnen het ziekenhuis terecht. Vervolgens zendt de huisarts via ZorgDomein relevante gegevens als de verwijsbrief en eventuele aanvraagformulieren digitaal naar de gekozen zorginstelling. Wanneer de patiënt contact opneemt voor het maken van de afspraak, beschikt de poli over alle benodigde informatie om de patiënt op het juiste spreekuur in te plannen. De specialist beschikt zo voorafgaand aan het consult over alle informatie die nodig is voor een kwalitatief goed consult.

Stichting Rijnmondnet

De ingebruikname wordt regionaal gecoördineerd en ondersteund door Stichting RijnmondNet. ZorgDomein en Stichting Rijnmond gaan daarnaast ook onderzoeken of de met ZorgDomein gepaarde gegevensuitwisseling via IHE standaardisatie kan worden vorm gegeven.

Bron: Zorgdomein

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen