Ook in Nederland doorbreken diabetespatiënten taboe

Facebook show me your penIn Nederland plaatsen diabetespatiënten in groten getale foto’s van zichzelf met insulinepomp op social media. Ze volgen daarmee het voorbeeld van de Amerikaanse Sierra Sandison die tijdens de Miss Idaho-verkiezing mét haar insulinepomp over de catwalk liep.

De kersverse Miss Idaho wil laten zien dat niemand zich moet meten aan ideaalbeelden in de media. Sandison: “Het is niet erg als je daar niet aan voldoet, dat maakt je niet minder mooi.” Ze moedigt iedereen aan om eigen foto’s met insulinepomp te verspreiden onder de hashtag #showmeyourpump

De foto’s gaan wereldwijd viraal en ook in Nederland slaat de rage aan. Alleen al op de Facebookpagina van het Diabetes Fonds staan inmiddels al een paar honderd foto’s. Naast #showmeyourpump is er ook al een andere variant opgedoken, overgewaaid uit Engeland: #showmeyourpen

Hanneke Dessing, directeur Diabetes Fonds: “De foto’s blijven binnenstromen. Deze actie is echt taboe-doorbrekend; mensen met diabetes laten niet makkelijk zien dat ze deze ziekte hebben. Wij zijn heel blij met alle inzendingen; uit de foto’s blijkt wat wetenschappelijk onderzoek kan betekenen voor mensen met diabetes. Dankzij hun pompen en insulinepennen blijven ze in leven.”

Over Diabetes Fonds
Diabetes steelt de gezondheid en toekomst van 1 miljoen Nederlanders. Zij leven met de dreiging van blindheid en uitval van hart en nieren. Onacceptabel, vindt het Diabetes Fonds. Daarom activeert het fonds duizenden vrijwilligers, particulieren en bedrijven om samen diabetes aan te pakken. Als grootste landelijke financier van diabetesonderzoek investeert het Diabetes Fonds sinds 1978 in fundamenteel en toegepast onderzoek naar diabetes type 1 én type 2. Alleen zo komen er betere behandelingen en straks genezing. En alleen samen komen we tot oplossingen. Samenwerken heeft zin!