Ultragevoelige 7 Tesla MRI-scanner voor neurowetenschappelijk onderzoek in Amsterdam

Array

Amsterdam is een bijzondere onderzoeksfaciliteit rijker. Vandaag is de 32 duizend kilo zware magneet van een 7 Tesla scanner, de vierde in Nederland, op zijn plaats getakeld in de nieuwbouw van het Spinoza Centre for Neuroimaging in Amsterdam Zuidoost. De ultrahoog veld MRI-scanner, die vanaf november 2014 in gebruik wordt genomen, zal neurowetenschappers meer inzicht geven in de werking van de hersenen en hersenaandoeningen.

VUmc-hersenonderzoeker Ysbrand van der Werf: ‘De toevoeging van een 7 T-scanner die beschikbaar is voor de gehele neuro-imaging gemeenschap in Amsterdam zal een geweldige impuls geven aan onze onderzoeksmogelijkheden. Vanuit VUmc hebben we grootse plannen. Zo willen we zowel de hersenen van patiënten en gezonde deelnemers, als hersenweefsel van overleden mensen op extreem hoge resolutie scannen.’

 De magneet van de 7 Tesla scanner voor het Spinoza Centre for Neuroimaging, Amsterdam

De magneet van de 7 Tesla scanner voor het Spinoza Centre for Neuroimaging, Amsterdam

Betere beeldvorming
De 7 T MRI-scanner die beelden geeft met een zeer hoge resolutie, maakt het onder meer mogelijk hersenactiviteit te meten in de afzonderlijke lagen van de hersenschors terwijl iemand liggend in de scanner verschillende taken uitvoert. Ook kunnen onderzoekers anatomische details waarnemen die bij minder sterke magneten verborgen blijven, en is het hersenmetabolisme nauwkeurig in kaart te brengen. De magneet, 140 duizend keer zo sterk als het magneetveld van de aarde, weegt 32 duizend kilo, is 3,4 meter lang en heeft een diameter van 2,4 meter.

Spinoza Centre for Neuroimaging
Het Spinoza Centre for Neuroimaging – deels gehuisvest op het terrein van het AMC – is een samenwerkingsverband van het Nederlands Herseninstituut-KNAW, Universteit van Amsterdam, Vrije Universiteit, VUmc en het AMC en verbindt circa vierhonderd neurowetenschappers in de regio Amsterdam. Het Spinoza Centre werkt samen met de universitair medische centra in Leiden en Utrecht, die eveneens onderzoek uitvoeren met een 7 T van Philips, dat zelf ook in dit netwerk participeert.

Werking van de hersenen
De ultrahoog veld MRI-scanner, die in november 2014 in gebruik genomen wordt, moet neurowetenschappers meer inzicht geven in de werking van gezonde en zieke hersenen en beter begrip van neurologische en psychiatrische aandoeningen.

De 7 Tesla zal worden ingezet op een aantal belangrijke onderzoekspeerpunten:

  • Klinische Neurowetenschappen (onderzoek naar psychiatrische aandoeningen)
  • Cognitie (onderzoek naar het proces van informatieverwerking in de hersenen)
  • Emotie (onderzoek naar de kwetsbaarheid voor bijvoorbeeld stemmingsstoornissen)
  • Methoden en Statistieken (de ontwikkeling van dataverzamelingsprotocollen en statistische analysemethoden).

De 7 T en reeds aanwezige 3 T scanner van het Spinoza Centre for Neuroimaging zijn aangeschaft met een subsidie het Europees Fonds voor de Regionale Ontwikkeling (EFRO) en bijdragen van de gemeente Amsterdam en de Provincie Noord-Holland.

Bron: VUmc, KNAW

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen