Wat doet zwangerschap met de hersenen?

Array

Elseline Hoekzema, onderzoeker van VUmc/Nederlands Herseninstituut, heeft een Veni-subsidie van circa 250.000 euro toegekend gekregen van NWO. Van dat geld gaat zij onderzoek doen naar de effecten van zwangerschap op de hersenstructuur en hersenactiviteit in mensen.

Hoekzema: ‘Met dit geld hoop ik de eerste inzichten te verkrijgen in hoe de structuur en functie van de menselijke hersenen veranderen onder invloed van de ongekende hoeveelheid hormonen die vrijkomt tijdens de zwangerschap. Dit fundamentele onderzoek zal het mogelijk maken om ook te gaan kijken naar de functionele implicaties van deze veranderingen: zijn ze bijvoorbeeld gerelateerd aan wat men ook wel noemt “zwangerschapsdementie”, spelen ze een rol in het ontstaan van moedergedrag of postnatale depressie?’

brein hersen hoofd neuroZwangerschap gaat gepaard met extreme hormonale veranderingen. Het is al bekend dat er in dieren blijvende veranderingen in de hersenen optreden tijdens de zwangerschap onder invloed van deze hormonen. We weten echter niet wat er gebeurt met de menselijke hersenen tijdens zwangerschap.

Hoekzema: ‘In mensen weten we wel dat hormoonfluctuaties op een veel kleinere schaal structurele en functionele veranderingen in de hersenen teweeg kunnen brengen, maar hoe de zwangerschap de hersenen beïnvloedt is nagenoeg onbekend, en dat wil ik gaan bekijken met dit project. Hiervoor volg ik vrouwen voor, tijdens en na de zwangerschap en verkrijg ik onder andere hormoonwaarden en verschillende soorten MRI-hersenscans.’

Veni en NWO
Een Veni-financiering is een van de persoonsgebonden financieringsvormen van NWO om wetenschappelijk talent te stimuleren. Veni’s zijn maximaal drie jaar geleden gepromoveerd. Ze zijn vrij om hun onderzoeksonderwerp te kiezen. Op deze manier stimuleert NWO nieuwsgierigheidsgedreven en vernieuwend onderzoek. Veni maakt onderdeel uit van de prestigieuze Vernieuwingsimpuls van NWO, bestaande uit Veni, Vidi en Vici. In totaal dienden 1.086 wetenschappers een aanvraag in, waarvan er 152 werden gehonoreerd.

Kijk voor meer informatie over het Nederlands Herseninsituut op www.herseninstituut.knaw.nl

Bron: VUmc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen