Crowdfunding campagne eNose doorbreekt €200.000 grens

0
520

Het Nederlandse bedrijf The eNose Company heeft een elektronische neus ontwikkeld, de zogenaamde  AeonoseTM die aan de hand van ademanalyse met hoge betrouwbaarheid kan vaststellen of er sprake is van hoofd-halskanker. Daarnaast vinden diverse pilots plaats voor andere aandoeningen, zoals borstkanker, prostaatkanker en darmkanker. Alleen al voor Aeonose kan €10-20 miljoen op jaarbasis bespaard worden bij grootschalige toepassing van de AeonoseTM in Nederland. The eNose Company is een crowdfunding campagne gestart die loopt tot 1 september met als doel om minimaal €250.000 op te halen. Inmiddels is ruim €210.000 via crowdfunding geïnvesteerd.

eNose
Het is niet alleen van belang dat de AeonoseTM betrouwbaar is, maar ook laagdrempelig kan worden toegepast in de zorg. Patiënten waarbij mogelijk sprake is van hoofd-halskanker (of die onder controle zijn na een behandeling) blazen gedurende enkele minuten hun adem in de  Aeonose™ via het mondstuk aan de bovenkant. De  Aeonose™ stelt binnen 15 minuten het patroon van de deeltjes in de adem vast en vergelijkt dit patroon met de adempatronen van patiënten zonder hoofd-halskanker en patiënten met hoofd-halskanker. Op basis van deze vergelijking kan het apparaat vaststellen of er sprake is van hoofd-halskanker. Het Maastricht UMC (MUMC+) heeft vorig jaar een pilot met veelbelovende resultaten uitgevoerd.  Hierover is gepubliceerd in het internationale wetenschappelijk tijdschrift ‘Laryngoscope’. Inmiddels zijn diverse pilots gestart voor andere aandoeningen, zoals borstkanker, prostaatkanker, longkanker en darmkanker.

De AeonoseTMis niet alleen patiëntvriendelijk, maar ook kostentechnisch laagdrempelig. Het apparaat zelf kost  ongeveer €1.000, terwijl de kosten voor iedere analyse (ongeveer €100) vele malen goedkoper zijn dan huidige diagnostische methoden. Alleen al voor hoofd-halskanker kan op deze manier €10-20 miljoen op jaarbasis bespaard worden in Nederland.

Het potentieel blijkt wel uit de grote interesse van Nederlandse en buitenlandse ziekenhuizen om met de AeonoseTM aan de slag te gaan. Naast de lage kosten heeft deze eNose nog een groot voordeel ten opzichte van haar concurrenten: wanneer de Aeonose™ eenmaal is ingesteld voor de herkenning van een ziektebeeld kan dit eenvoudig ‘gekopieerd’ worden naar meerdere exemplaren. Niet ieder apparaat hoeft dus afzonderlijk gecalibreerd te worden.

The eNose Company is een crowdfunding campagne gestart om minimaal €250.000 op te halen voor de versnelling van de marktintroductie. Investeerders krijgen de mogelijkheid om in ruil voor 6% rente geld te investeren in het bedrijf en kunnen, indien gewenst, op een later moment de lening en opgebouwde rente inruilen voor aandelen in dit bedrijf. Er kan vanaf €250 per persoon geïnvesteerd worden. Inmiddels is ruim €210.000 via crowdfunding geïnvesteerd. De campagne loopt nog tot 1 september.

Voor meer informatie over de Aeonose™ en het verloop van de crowdfunding campagne kijkt u op http://www.oneplanetcrowd.nl/project/enose of http://www.enose.nl.

Over The eNose Company (http://www.enose.nl)

The eNose Company is oorspronkelijk begonnen als IT-bedrijf en richt zich na een nieuwe start in 2013 volledig op het analyseren van informatie die in de uitgeademde lucht zit. Zij richt zich hierbij met name op toepassingen van ademanalyse in de gezondheidszorg. De onderneming is gevestigd in Zutphen en  werkt samen met een groot aantal gerenommeerde ziekenhuizen en kennisinstituten in binnen- en buitenland.

Over Oneplanetcrowd (http://www.oneplanetcrowd.nl)

Oneplanetcrowd is een samenwerking van organisaties. Iedere partner draagt op zijn manier bij aan dit crowdfundingsplatform. De partners van Oneplanetcrowd willen maatschappelijk verantwoorde en duurzame ondernemingen bevorderen. Ze zien dat crowdfunding steeds belangrijker wordt om ondernemers die goed zijn voor people & planet verder te helpen. Crowdfunding wordt pas een succes met een breed bereik. Onze partners hebben samen een groot netwerk van mensen en organisaties, die Oneplanetcrowd ondersteunen. Zo worden de ambities van ondernemers realiteit.

Over Zorgfunders (http://www.zorgfunders.nl)

Zorgfunders is hét crowdfunding initiatief voor en door zorgorganisaties. Zij wil innovatie in de zorg stimuleren en versnellen door netwerken rondom innovaties te creëren met behulp van crowdfunding. Zorgfunders werkt samen met zorginnovatienetwerken, zorgverzekeraars, zorgaanbieders en professionele investeerders met bovengemiddelde interesse in de zorgsector. Initiatiefnemer van Zorgfunders is Mark Lenssen. Hij heeft ruim 15 jaar ervaring als adviseur en ondernemer in de Nederlandse zorgsector.