RUG-onderzoekers trekken levensduurverlengend effect van calorierestrictie in twijfel

Array

Calorierestrictie wordt regelmatig aangeprezen als de sleutel tot een lang en gezond leven. Dat idee is gebaseerd op de observatie dat calorierestrictie de levensduur verlengt van een groot aantal uiteenlopende organismen, waaronder apen en muizen, maar ook de eencellige bakkersgist. Nu blijkt echter dat het effect van calorierestrictie in gistcellen sterk afhankelijk is van de methode die gebruikt wordt om de levensduur van de cellen te meten. Dat melden onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen in een artikel in Proceedings of the National Academy of Science (PNAS).

onderzoek researchDe onderzoekers van de vakgroep Molecular Systems Biology onder leiding van prof. Matthias Heinemann maakten gebruik van een nieuwe, op microfluïdica gebaseerde techniek, waarmee individuele gistcellen gedurende hun gehele levensduur met de microscoop werden gevolgd. De nieuwe methode maakt het meten van levensduur in gistcellen niet alleen eenvoudiger, maar zorgt er ook voor dat de cellen onder meer constante omstandigheden groeien. Toen de nieuwe methode werd gebruikt, bleek er geen levensduurverlengend effect te zijn van calorierestrictie. Deze observatie suggereert dat calorierestrictie op zichzelf de levensduur van gist niet verlengt.

Discussie

‘Deze studie, die naar alle waarschijnlijkheid de discussie op het gebied van gistveroudering zal doen oplaaien, heeft reeds geleid tot een eerste commentaar in Science News’, zegt Heinemann. ‘Zij zal bovendien de zichtbaarheid van de RUG op het gebied van veroudering verder vergroten.’

Bron: RUG, Prof. Matthias Heinemann

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen