KNOV: ‘Baby’s overlijden door langere reistijd’

Array

dagKritiek op sluiting verloskundeafdelingen na dood Meppelse baby
Langere reistijden, als gevolg van de sluiting van verloskundeafdelingen in Nederlandse ziekenhuizen, leiden tot meer babysterfte. Dat zegt Jos Becker Hoff, directeur van branchevereniging Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) maandag in Dit is de Dag Onderzoek. Het onderzoeksprogramma van de EO bericht over de dood van de Meppelse baby Ryan. De betrokken verloskundigen verklaren dat de overlevingskansen van Ryan zijn verkleind door de sluiting van de afdeling verloskunde in Meppel. De zaak is voor KNOV mede aanleiding te waarschuwen voor de mogelijke gevolgen van de sluiting van verloskundeafdelingen in Nederlandse ziekenhuizen.

Dit is de Dag onderzoekt maandag de dood van baby Ryan. Zijn ouders Christel en Marcel zijn na twee miskramen en jarenlange vruchtbaarheidsbehandelingen in 2013 eindelijk opnieuw zwanger. Ze wonen op een steenworp afstand van het ziekenhuis in Meppel, dat 1 januari 2013 haar verloskundeafdeling sloot. Door die sluiting moet moeder Christel als gevolg van een plotselinge zwangerschapscomplicatie met grote spoed naar het verder gelegen Zwolle vervoerd worden. Haar baby Ryan wordt daar gehaald met een keizersnede, maar overlijdt enkele dagen na zijn geboorte. Ryan heeft te lang zuurstofgebrek geleden tijdens de bevalling. De baby had grotere overlevingskansen gehad als het ziekenhuis in Meppel nog open was geweest, zeggen zowel de betrokken verloskundigen als beroepsvereniging KNOV in Dit is de Dag Onderzoek. Becker Hoff waarschuwt, naar aanleiding van het verhaal van Marcel en Christel: “Op het moment dat we door de concentratie langere reistijden gaan krijgen dan is het risico dat dit vaker gaat gebeuren groter.”

Becker Hoff wordt gesteund in zijn uitspraken door de resultaten van een enquête die de SP en branchevereniging KNOV verspreidden onder duizenden verloskundigen. In Dit is de Dag Onderzoek wordt maandag een deel van de resultaten getoond. Uit de enquête, die door 1254 verloskundigen werd ingevuld, blijkt onder meer dat een kwart van de verloskundigen grotere risico’s verwacht door langere reistijden naar een ziekenhuis, of daar nu al mee te maken heeft. “Verloskundigen zijn echt bezorgd over teveel risicovolle situaties die ontstaan door die langere reistijden”, zegt Jos Becker Hoff, directeur van de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) in Dit is de Dag Onderzoek. “Ik denk dat er meer sterfte als gevolg van de langere afstand gaat ontstaan.”

In vijftien jaar tijd zijn er 26 verloskundeafdelingen gesloten. Er zijn nu nog 88 ziekenhuizen met een klinische verloskundeafdeling over. De komende jaren sluiten er opnieuw drie verloskundeafdelingen en nog eens zo’n tien ziekenhuizen zijn in gesprek over het concentreren van verloskundige zorg, blijkt uit een inventarisatie van Dit is de Dag Onderzoek. De concentratie moet onder meer leiden tot efficiëntiewinst, 24 uur per dag snelle beschikbaarheid van specialisten en uiteindelijk betere zorg en juist een lagere babysterfte. Becker Hoff is sceptisch: “Het kan heel goed zijn dat er straks moet worden vastgesteld dat het tot meer sterfte leidt dan de opbrengst die het geeft.”

_____________________________________________________________________

Dit is de Dag Onderzoek, maandagavond 8 september 2014, 21:30 uur, NPO 2

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen