‘Waarom moeten patiënten altijd in bed liggen? Stilzitten is het nieuwe roken’

unnamedHet Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam wil patiënten tijdens hun opname meer laten bewegen, zodat hun herstel sneller verloopt en hun gezondheid en welzijn verbetert. Fysiotherapeut Inger Deijle : ‘De medische literatuur is er duidelijk over,  inactiviteit vormt een groot risico, zéker als je ziek bent. Patiënten herstellen veel sneller als zij in beweging blijven.’  Van 15 tot en met 19 september houdt het ziekenhuis een ‘Beweegweek’, als officiële aftrap van de nieuwe aanpak.

Tijdens de Beweegweek, een initiatief van de afdeling fysiotherapie, zijn er verschillende activiteiten  voor patiënten en workshops voor de verschillende zorgverleners en verpleegkundigen. De week begint met een stevige work-out in de hal voor bezoekers, patiënten en medewerkers. Op woensdag opent professor  Erik Scherder, hoogleraar klinische psychologie van de Vrije Universiteit, een speciale kunstroute in het ziekenhuis. De route is bedoeld om patiënten op een inspirerende manier te laten bewegen. Scherder zal vertellen over het belang van bewegen voor onze hersenen.  Op de verpleegafdeling van Cardiologie wordt donderdag het lopend buffet geopend om patiënten uit bed en aan tafel te krijgen tijdens de maaltijden.

Welvaartsziekten
De negatieve effecten van stilzitten en liggen staan uitgebreid beschreven in de literatuur. Bewegen wordt steeds meer gezien als medicijn tegen verschillende ziekten. De ‘Beweegweek’ is behalve leuk dan ook vooral serieus bedoeld, volgens neuroloog Renske van den Berg-Vos. ‘Stilzitten is het nieuwe roken, wordt weleens gezegd. Het werkt welvaartsziekten in de hand. Waarom zouden alle opgenomen patiënten constant in bed moeten liggen? Het risico op complicaties zoals longontsteking, decubitus, obstipatie en psychosociale problemen, neemt hierdoor aanzienlijk toe.’

De pogingen om patiënten aan het bewegen te krijgen, stoppen dan ook niet na deze week. De opnamefolders en het opnamegesprek worden bijvoorbeeld aangepast. Op de verpleegafdelingen komt een oefengids en een box met gewichten, een bal en een dynaband, zodat patiënten zelf aan de slag kunnen. De verpleging krijgt bovendien extra tools om patiënten te faciliteren bij het bewegen, zoals een mobilisatieschema dat inzicht geeft in  hoe en wanneer de patiënt in beweging komt. Beweging krijgt voortaan ook extra aandacht in de rapportage tussen verpleegkundigen en artsen.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen