Mogelijk man met Ebola op huisartsenpost nabij Albert Schweitzer Ziekenhuis

Array

Op de huisartsenpost in Dordrecht is vanavond een man onwel geworden die naar de  huisartsenpost was gekomen met symptomen die lijken op ebola. In de hal van de HAP is de man onwel geworden. Direct zijn er medewerkers van de HAP bijgekomen en is de patiënt naar de isolatieruimte gebracht.

Een aantal medewerkers van de HAP zijn met hem in aanraking geweest. In de hal waar de patiënt onwel werd waren ook andere patiënten aanwezig. Alle medewerkers en patiënten die in dezelfde ruimte waren of contact met hem hebben gehad zijn meteen apart genomen.
Hierop is de huisartsenpost is afgesloten, en de man is in quarantaine opgenomen en wordt vervolgens vanavond nog naar het Erasmus MC vervoerd, waar een diagnose zal worden gesteld. Aanwezigen op de HAP zijn ook in quarantaine geplaatst. Er is inmiddels een crisisteam geformeerd. Een groep patiënten en medewerkers die in de buurt van de man waren aanwezig waren, mochten in afwachting van een sneltest niet naar buiten. Het gaat om zeven personen. Deze mensen worden de komende dagen dagelijks door de GGD in de gaten gehouden. De huisartsenpost is gesloten maar de spoedeisende hulp is gewoon open.

De melding van deze ebola verdenking kwam rond negen uur vanavond. De man is vandaag aangekomen op Schiphol. Hij zou afkomstig zijn uit Sierra Leone. De ebola-uitbraak in West-Afrika breidt zich uit. In Sierra Leone zijn al vele mensen besmet met Ebola.

ASZEbolaprotocol op NHG
Bij het vermoeden van een ebola- infectie treed het triageprotocol van RIVM, NHG en AmbulanceZorg Nederland in werking.
Er is een telefonische– en fysieke triage door de huisarts, ambulance en artsen werkzaam op de spoedeisende hulp en Huisartsenpost. De standaard sluit aan bij de Nederlandse Triagestandaard.

Triage bij voorkeur telefonisch
Bij voorkeur vindt de triage telefonisch plaats en wordt er laagdrempelig overlegd met een internist-infectioloog, arts-microbioloog en/of GGD arts infectieziektebestrijding wanneer er een verdenking op een ebola-infectie ontstaat. Hierover worden regionale afspraken gemaakt.

Er is inmiddels een crisisteam geformeerd. Een groep patiënten en medewerkers die in de buurt van de man waren aanwezig waren, mogen in afwachting van een sneltest niet naar buiten. Het gaat om zeven personen.

De GGD kan zorgverleners informeren met wie ze kunt overleggen wanneer een verdenking is op een ebola-infectie bij een patiënt (www.ggd.nl)
Indien er na triage en collegiaal overleg wordt geconcludeerd dat er een reële verdenking is op ebola wordt de patiënt ingestuurd naar een academisch ziekenhuis voor diagnostiek en opname.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen