Sint Maartenskliniek maakt uitkomsten behandelingen openbaar

Array

maartenskliniekDe Sint Maartenskliniek publiceerde onlangs een boek met behandeluitkomsten van verschillende behandelingen. Via deze zogenoemde ‘MaartensFacts’ wil het gespecialiseerde ziekenhuis meer inzicht krijgen en geven in wat de behandelingen nu concreet hebben opgeleverd voor de patiënten. Bovendien hoopt de kliniek dat dit initiatief leidt tot navolging en een bredere discussie over behandeluitkomsten in de zorg.

Een ziekenhuis is er om mensen beter te maken, maar tegenwoordig wordt er in de zorg vooral gesproken over effectiviteit en efficiency. Ziekenhuizen moeten steeds meer laten zien wat ze hebben gedaan. De kernvraag komt echter vaak niet aan de orde: ‘Heeft de behandeling ook de juiste resultaten opgeleverd voor de patiënt en waar is ruimte voor verbetering?’ Om die vraag te kunnen beantwoorden, zijn behandelresultaten noodzakelijk. In de Sint Maartenskliniek zijn die – op initiatief van de artsen – verzameld en zijn de medische uitkomsten van circa twintig verschillende behandelingen die wij uitvoeren, gebundeld in de publicatie MaartensFacts. De MaartensFacts worden vanaf heden jaarlijks gepresenteerd.

Behandelresultaat op langere termijn
Om de gegevens te verzamelen, vullen patiënten structureel vóór en (meerdere malen) tijdens en na de behandeling – internationaal – gevalideerde vragenlijsten in. De verbetering die de patiënt ervaart in ‘functioneren’, ‘pijn’ en ‘kwaliteit van leven’ staat daarbij centraal. De resultaten zijn daarmee veel meer gericht op de patiënt dan de procesmetingen die in het algemeen binnen de zorg worden verzameld, zoals het aantal behandelde patiënten en de ligduur. Als ziekenhuis wil je bijvoorbeeld weten hoeveel pijn een patiënt heeft één jaar na het plaatsen van een nieuwe heup. Naast het verkrijgen van inzicht in de kwaliteit van de zorg dienen de vragenlijsten ook nog een ander doel. De behandelend arts kan de ingevulde vragenlijsten namelijk oproepen in de spreekkamer en gebruiken om de voortgang van de individuele patiënt te bespreken.

Open zijn over resultaten
Voorzitter van de MaartensFacts-raad prof. dr. Marinus de Kleuver: “Wij willen met MaartensFacts open zijn naar patiënten, verwijzers en zorgverzekeraars over hoe wij onze zorg leveren en over de resultaten die wij hiermee behalen. Intern gebruiken wij MaartensFacts om voortdurend onze zorg te optimaliseren. Als gespecialiseerde kliniek willen we immers topzorg leveren, maar maken we dat ook waar? De behandelresultaten worden onder andere in onze patiëntenvoorlichting verwerkt, want we willen natuurlijk ook dat patiënten op basis van die resultaten bewust voor ons ziekenhuis kiezen.” De onlangs verschenen eerste publicatie van MaartensFacts is het resultaat van meer dan drie jaar werk. Toch is het nog steeds ‘werk in uitvoering’. Nog niet voor alle behandelingen en patiëntengroepen van de Sint Maartenskliniek zijn resultaten voorhanden, maar het ziekenhuis is dat wel volop aan het ontwikkelen. De komende jaren zullen dan ook veel completere data beschikbaar komen.

Nieuwe discussie in de zorg
De Kleuver hoopt dat het publiceren van de behandeluitkomsten leidt tot een nieuwe discussie binnen de zorg: “De zorg in Nederland kan beter, moet beter. Als meer ziekenhuizen de behandeluitkomsten openbaar maken, kan de beweging om het steeds beter te doen gevoed worden door de juiste informatie, en gaat het niet alleen meer om de kosten, en proces- of structuurindicatoren. Dan kan er ook gekeken worden naar de gezondheidswinst ten opzichte van de gemaakte kosten.” Het is overigens niet makkelijk om behandeluitkomsten goed en degelijk te verzamelen. Patiënten moeten veel vragen beantwoorden, ook na afronden van de behandeling. En logistiek moet het goed worden ingericht. De Kleuver: “Door uitkomsten te presenteren, stel je je bovendien kwetsbaar op als ziekenhuis. Er is namelijk altijd ruimte voor verbetering en dat laat je zien. We hopen dat er een discussie ontstaat over onze resultaten. En dat andere ziekenhuizen ons voorbeeld volgen, wat vervolgens leidt tot een nog betere informatieverzameling. Op die manier kunnen we namelijk de zorg voor patiënten verder verbeteren.”

MaartensFacts Online
De MaartensFacts zijn gebundeld in een boek van honderd pagina’s, bestemd voor mensen in en rond de zorg (patiënten, zorgverzekeraars, artsen et cetera). Dit boek wordt onder andere als pdf beschikbaar gesteld via de website van de Sint Maartenskliniek (https://www.maartenskliniek.nl/over-de-maartenskliniek/prestaties/5496437/).

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen