Kennisinstellingen roepen Tweede Kamer op inperking WBSO ongedaan te maken

Array

Universiteiten, hogescholen en universitair medisch centra vragen de Tweede Kamer om de fiscale stimulering van publiek-private onderzoekssamenwerking via de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) in stand te houden. Deze stimuleringsmaatregel versterkt de samenwerking tussen kennisinstellingen en bedrijven. Op Prinsjesdag kondigde het kabinet echter aan om kennisinstellingen voortaan uit te sluiten van de WBSO. Kennisinstellingen roepen het kabinet en de Tweede Kamer op om deze inperking van de WBSO ongedaan te maken.

autismeenwerkDe overheid stimuleert publiek-private onderzoekssamenwerking via de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk. Deze samenwerking komt vaak tot stand in de vorm van contractonderzoek, waarbij kennisinstellingen onderzoek uitvoeren in opdracht van private partijen. De overheid faciliteert deze samenwerking door de financiële lasten van speur- en ontwikkelingswerk te verlagen. De WBSO heeft zich hierbij bewezen als een uiterst efficiënte fiscale regeling waar zowel bedrijven als kennisinstellingen goed mee uit de voeten kunnen.

Het kabinet heeft voorgesteld om kennisinstellingen voortaan uit te sluiten van de fiscale WBSO-maatregel. Daardoor kunnen kennisinstellingen minder bijdragen aan innovaties in het bedrijfsleven. Met name research-intensieve bedrijven in het MKB worden hierdoor geraakt. Maar ook kennisinstellingen zullen door deze maatregel minder onderzoek verrichten. Universiteiten, hogescholen en universitair medisch centra roepen het kabinet en de Tweede Kamer daarom op om de fiscale stimulering van publiek-private onderzoekssamenwerking in stand te houden.

Bron: NFU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen