Kennisinstellingen roepen Tweede Kamer op inperking WBSO ongedaan te maken
ArrayUniversiteiten, hogescholen en universitair medisch centra vragen de Tweede Kamer om de fiscale stimulering van publiek-private onderzoekssamenwerking via de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) in stand te houden. Deze stimuleringsmaatregel versterkt de samenwerking tussen kennisinstellingen en bedrijven. Op Prinsjesdag kondigde het kabinet echter aan om kennisinstellingen voortaan uit te sluiten van de WBSO. Kennisinstellingen roepen het kabinet en de Tweede Kamer op om deze inperking van de WBSO ongedaan te maken.
De overheid stimuleert publiek-private onderzoekssamenwerking via de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk. Deze samenwerking komt vaak tot stand in de vorm van contractonderzoek, waarbij kennisinstellingen onderzoek uitvoeren in opdracht van private partijen. De overheid faciliteert deze samenwerking door de financiële lasten van speur- en ontwikkelingswerk te verlagen. De WBSO heeft zich hierbij bewezen als een uiterst efficiënte fiscale regeling waar zowel bedrijven als kennisinstellingen goed mee uit de voeten kunnen.
Het kabinet heeft voorgesteld om kennisinstellingen voortaan uit te sluiten van de fiscale WBSO-maatregel. Daardoor kunnen kennisinstellingen minder bijdragen aan innovaties in het bedrijfsleven. Met name research-intensieve bedrijven in het MKB worden hierdoor geraakt. Maar ook kennisinstellingen zullen door deze maatregel minder onderzoek verrichten. Universiteiten, hogescholen en universitair medisch centra roepen het kabinet en de Tweede Kamer daarom op om de fiscale stimulering van publiek-private onderzoekssamenwerking in stand te houden.
Bron: NFU