Nederlandse instelling Fatima Zorg ontvangt internationaal zorglabel

Wehl, donderdag 16 oktober 2014 – Vannacht heeft Fatima Zorg, een Nederlandse zorginstelling voor de begeleiding en behandeling van mensen met een ernstige verstandelijke beperking, als allereerste ter wereld in de gehandicaptenzorg het internationale Planetree label voor mensgerichte zorg in ontvangst mogen nemen. Het internationale Planetree label geeft aan dat de instelling voldoet aan de 12 componenten van het Planetree zorgmodel, die garant staan voor een combinatie van betere zorg, helende omgeving en een gezonde organisatie.

Dit is Planetree“Dit label is voor ons niet alleen een erkenning van de zorg die we bieden aan de cliënt en zijn naasten, maar zegt óók iets over de manier waarop we omgaan met onze medewerkers en onze bedrijfsvoering. Juist in deze tijden van bezuinigingen en negatieve berichten over de zorgsector is het heel bijzonder om deze erkenning te krijgen.” Daar heeft Fatima Zorg dan ook vier jaar lang hard voor gewerkt, want de eisen die Planetree stelt zijn hoog. De Planetree visie en componenten zijn voor de meeste zorgverleners heel herkenbaar en vaak ook precies de reden waarom ze in de zorg zijn begonnen. Planetree helpt je als organisatie kijken waar het goed gaat en waar het nog net iets beter kan. Daardoor leer je ook je successen te delen. Bovendien sluit Planetree bijna naadloos aan bij onze visie, onze doelgroep en onze organisatiecultuur. Planetree biedt iedereen een kapstok en duidelijke focus om zorg te verlenen waarbij cliënt en familie centraal staan. Maar waarbij ook de medewerkers en een gezonde organisatie van belang zijn,”aldus bestuurder Ernst van Drumpt. “In heel veel gevallen werkten we al behoorlijk Planetree. Maar de grootste winst zit hem in het nog bewuster kijken naar elke stap die we zetten in de behandeling en begeleiding en ondersteunende diensten. We doen dit wel zo, en altijd met de beste intenties, maar laten we de cliënt hierin wel een keuze? En hoe kunnen we hem toch een keuze aanbieden ondanks zijn zeer zware beperking? Door Planetree zijn we nog meer op de details gaan letten. Daar wordt elke cliënt beter van, hoe klein de verandering soms ook is. Juist omdat de kleinste mogelijkheid een wereld van verschil kan maken. Zeker als je afhankelijk bent van anderen.

Planetreeconcept
Planetree biedt een innovatief zorgmodel en een snelgroeiend internationaal netwerk voor zorginstellingen die vastbesloten zijn de best mogelijke zorg voor cliënten te realiseren en tegelijkertijd een inspirerende cultuur voor medewerkers te scheppen. Planetree helpt organisaties veranderen in een omgeving waarin de mens voorop staat, cliënten actieve deelnemers zijn en professionals en vrijwilligers van harte zorg geven zoals cliënten en medewerkers die willen krijgen.

Planetree zelf komen ervaren
Begin 2015 opent Fatima Zorg een speciale belevingstuin in Nieuw Wehl, waarin alle Planetree componenten zijn verwerkt. Cliënten en bezoekers kunnen hier met al hun zintuigen ervaren wat echte mensgerichte zorg is. De feestelijke opening zal gecombineerd worden met de viering van het vandaag behaalde Planetreelabel.

Over Fatima Zorg
Fatima Zorg is expert in de begeleiding en behandeling van mensen met een ernstige verstandelijke beperking en meer specifiek voor mensen met een complexe zorgvraag. Fatima Zorg is onderdeel van de Fatima Schreuder Groep, een fusieorganisatie die op 1 januari van dit jaar is ontstaan. In deze nieuwe organisatie werken Fatima Zorg uit Nieuw Wehl en Schreuderhuizen uit Arnhem samen. Fatima Schreuder Groep biedt met circa 1200 medewerkers en ruim 350 vrijwilligers een breed aanbod aan wonen, dagbesteding en behandeling aan circa 550 cliënten met een verstandelijke beperking. Daarnaast maken circa 150 cliënten gebruik van extramurale zorg

Marieke Timmer

Marieke Timmer kan voor een serieus gezondheidsprobleem niet zonder de hulp van een echte zorgprofessional. Net zo goed als u voor het uitwerken van een communicatieplan, het ontwerpen van een logo, het bouwen van een website of het schrijven van een nieuwsbrief of folder op patienthoogte eigenlijk niet zonder de kwaliteiten van een communicatieprofessional kunt. Maar dan natuurlijk wel een met kennis van de zorgsector!

Recente artikelen