ViaVia: Eerste Nederlandse #iBeacon app voor mensen met visuele beperking

appsTapme Media en Stichting Bartiméus hebben de eerste Nederlandse iBeacon app voor mensen met een visuele beperking ontwikkeld: de ViaVia app (Via Visually Impaired Assistance). De app begeleidt mensen met een visuele beperking in gebouwen. Hiermee is aangetoond dat iBeacons (Bluetooth Low Energy zenders) de toegankelijkheid van Bartiméus gebouwen kunnen verbeteren.

Details
In het weekend van 4 en 5 oktober hebben Tapme Media en Bartiméus de eerste Nederlandse iBeacon app voor mensen met een visuele beperking ontwikkeld: de ViaVia app (Via Visually Impaired Assistance). De app is een proof-of-concept dat aantoont dat gebouwen van Bartiméus toegankelijker gemaakt kunnen worden door middel van Bluetooth Low Energy technologie (iBeacons).

De ViaVia app combineert het kompas van een iPhone met de iBeacons (Bluetooth Low Energy zenders) in het gebouw. Het kompas wordt gebruikt om de kijkrichting van een gebruiker te bepalen. Hierdoor kunnen er aanwijzingen worden gegeven als de gebruiker zich bijvoorbeeld moet omdraaien. De iBeacons zijn als het ware broodkruimels in een gebouw. Wanneer de gebruiker in het bereik is van een iBeacon worden er aanwijzingen gegeven die de gebruiker navigeren naar de eindbestemming.

De aanwijzigen worden door de app uitgesproken. De trilfunctie van de iPhone geeft aan of de gebruiker de goede richting op loopt. En met contrasterende kleren wordt er op het scherm een pijl getoond die de route aangeeft.

De begeleiding in de ViaVia app is een succes. Twee cliënten, die tevens lid zijn van de cliënteraad Bartiméus Wonen, hebben de ViaVia app getest. Beide vinden zij vanaf de ingang van het gebouw de eindbestemming op de eerste verdieping met behulp van de app.

Sietze de Jong van Tapme Media: “Dit is een fantastisch en maatschappelijk zeer waardevol project. Probeer je eens voor te stellen wat voor een impact het zal hebben op de mobiliteit van mensen met een visuele beperking als zij door middel van een iBeacon app eenvoudig de weg kunnen vinden. Dat zou geweldig zijn!”

“Wij hebben met onze proof-of-concept aangetoond dat iBeacons de toegankelijkheid van gebouwen kan verbeteren voor mensen met een visuele beperking. En daar zijn wij uiteraard erg trots op!”

De proof-of-concept is onderdeel van het project ‘iBeacons wijzen de weg bij Bartiméus’ en is gefinancierd door Bartiméus Sonneheerdt. De ambitie van Tapme Media en Bartiméus is om de ViaVia app door te ontwikkelen zodat deze ingezet kan worden op alle Bartiméus locaties maar ook daarbuiten. Voor meer informatie over de ViaVia app kunt u contact opnemen met Sietze de Jong van Tapme Media of Paul de Nooij van Bartiméus.