Persoonlijke en efficiënte zelfzorg met ‘MijnHartfalencoach’

Nieuwe e-Health applicatie biedt maatwerk in online zelfzorg en monitoring voor hartfalenpatiënten
Prof. dr. Hans Peter Brunner-La Rocca, cardioloog van Maastricht UMC+, presenteerde tijdens de Gezond & Vitaal Leven beurs in MECC Maastricht een nieuwe ‘slimme’ internetapplicatie om mensen met chronisch hartfalen beter te begeleiden. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat patiënten die deze zogeheten telebegeleiding gebruiken aanzienlijk minder kans lopen om in het ziekenhuis opgenomen te worden. De nieuwe internetapplicatie draagt de naam ‘MijnHartfalencoach’ en is ontwikkeld door Maastricht UMC+ in samenwerking met e-Health specialist Sananet uit Sittard.

hartfalenHet Hart en Vaat Centrum van het Maastricht UMC+ telt momenteel ongeveer 2.000 patiënten met hartfalen; wekelijks komen daar enkele nieuwe patiënten bij. Na ontslag biedt het ziekenhuis hen standaard telebegeleiding aan. Dat houdt in dat de patiënt door middel van een elektronisch hulpmiddel voortdurend zijn gezondheidsstatus kan monitoren. Dat biedt voordelen, zo blijkt uit wetenschappelijke studies.

Effectieve begeleiding
Maastricht UMC+ heeft veelvuldig onderzoek gedaan naar het effect van telebegeleiding. “Het aantal ziekenhuisopnames door het gebruik van telebegeleiding neemt bijvoorbeeld met 44 procent af”, zegt onderzoekster Josiane Boyne. “Het zorggedrag van de patiënt wordt bovendien positief beïnvloed. Telebegeleiding zorgt er namelijk voor dat patiënten beter zijn geïnformeerd en meer specifieke kennis hebben over hartfalen. Dat leidt uiteindelijk tot betere zelfzorg, vermindering van angst en depressie, en dus een verbeterde kwaliteit van leven.” De onderzoeksresultaten laten tevens een lastenverlichting voor de hartfalenverpleegkundigen zien.

Persoonlijk en zelfstandig
De nieuw ontwikkelde ‘MijnHartfalencoach’ biedt extra voordelen ten opzichte van andere e-Health applicaties volgens Brunner-La Rocca: “De MijnHartfalencoach is namelijk ‘slimmer’ en gebruiksvriendelijker. Tevens sluit hij beter aan op de individuele behoefte en het persoonlijk profiel van de patiënt.” MijnHartfalencoach biedt dan ook maximaal gepersonaliseerde begeleiding. Afhankelijk van de actuele gezondheidsstatus van een patiënt wordt de frequentie van het monitoren bepaald. De applicatie signaleert dreigende verslechteringen en complicaties vroegtijdig zonder dat een patiënt meteen naar het ziekenhuis moet komen. Daarnaast wordt hij of zij gecoacht om zich zo zelfstandig en veilig mogelijk te redden met zijn aandoening.

E-learning
De applicatie biedt tevens educatie en ondersteuning van de zelfzorg aan. De patiënt bepaalt zelf wanneer hij of zij deze wenst te volgen. Naast deze e-learning mogelijkheden en monitoring van klachten biedt MijnHartfalencoach de patiënt een individueel behandelplan. Tevens kan de patiënt via de mail rechtstreeks vragen neerleggen bij zijn hartfalenverpleegkundige of cardioloog. “Iemand die met acuut hartfalen bij Maastricht UMC+ binnenkomt kan met de MijnHartfalencoach veilig en met een gerust hart weer naar huis”, zegt Brunner-La Rocca. Mensen met hartfalen die niet in staat zijn zelf de regie te nemen, krijgen de traditionele zorgverlening in het ziekenhuis aangeboden.

De ontwikkeling van de MijnHartfalencoach is mede mogelijk door een subsidie in het kader van het Europese INTERREG IVb-programma

Bron: Maastricht UMC+

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen