Bernhoven erkend als level 2 traumacentrum

Array

Bernhoven heeft het predicaat traumacentrum level 2 gekregen. Het Udense ziekenhuis ontving onlangs een vertegenwoordiging van de ziekenhuizen in Brabant onder leiding van het Traumacentrum Brabant in hun functie van visitatiecommissie. Als zodanig heeft deze visitatiecommissie het niveau van functioneren beoordeeld van Bernhoven, met name van de spoedeisende hulp als het gaat om traumaopvang. Daarbij hanteert de commissie de landelijke kwaliteitscriteria van de Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie.

De erkenning betekent dat in Bernhoven patiënten met zwaardere of complexere verwondingen behandeld kunnen worden.

bernhoven ziekenhuisHet hoogste level (1) is meestal voorbehouden aan de acht landelijke traumacentra. Voor de patiënten in de regio Uden-Oss-Veghel is deze level 2 erkenning goed nieuws. Zij kunnen immers vertrouwen op goede opvang na een (ernstig) ongeval.

De visitatiecommissie was zeer te spreken over de faciliteiten van Bernhoven, maar ook over het enthousiasme en de motivatie van alle betrokkenen in het ziekenhuis. Traumachirurgie, ook wel ongevalschirurgie genoemd is wat je een overstijgend specialisme zou kunnen noemen. Bij trauma-opvang is namelijk samenwerking tussen veel verschillende disciplines in een ziekenhuis heel belangrijk. Uiteraard speelt de traumachirurg een belangrijke rol, maar ook afdelingen als radiologie, neurologie, orthopedie, de gipskamer, de mensen op de operatiekamer, alsook de verpleegkundigen op de afdelingen zijn onmisbaar bij een goede trauma-opvang.

Charles Stevens, traumachirurg en Heleen Huisman, spoedeisende hulparts in Bernhoven prijzen de samenwerking in het Udense ziekenhuis tussen al die verschillende disciplines. “In Bernhoven is sprake van echte samenwerking in plaats van concurrentie. Dat is een sterk punt van Bernhoven, iedereen gáát voor het welzijn van de patiënt en straalt dat ook uit.”

Level 1: ziekenhuis met volledige faciliteiten waar een breed scala aan specialismen en faciliteiten aanwezig is dat nodig is voor de acute traumatologie en gespecialiseerde opvang, zoals bijvoorbeeld ernstig schedel- of hersenletsel.
Level 2: ziekenhuis met intermediaire faciliteiten. Dit ziekenhuis is geschikt voor opvang van patiënten met ernstig letsel ten gevolge van invloeden van buitenaf, bijvoorbeeld een zware botsing, zonder ernstig schedel- of hersenletsel.
Level : ziekenhuis met algemene faciliteiten. Hier is beperkte opvang en behandeling mogelijk. Geschikt voor opvang en behandeling van patiënten met een niet ernstig letsel.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen