Anne Margriet Pot naar WHO voor dementie en langdurige zorg

Array

dementieProf. dr. Anne Margriet Pot, hoofd Programma Ouderen van het Trimbos-instituut en hoogleraar Ouderenpsychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, wordt de komende twee jaar uitgezonden naar de World Health Organization. Zij zal zich specifiek richten op langdurige zorg en dementie.

Naast de ontwikkeling van een wereldwijde e-portal voor mantelzorgers van mensen met dementie, zal zij een bijdrage leveren aan het World Report on Ageing and Health. De uitzending vindt plaats in het kader van het partnership van het ministerie van VWS met de WHO.

De ministers van Volksgezondheid van de acht belangrijkste industrielanden (G8) beloofden eind 2013 op een bijeenkomst in Londen dat ze samen de strijd tegen dementie op zouden pakken. Door de dubbele vergrijzing verdubbelt het aantal mensen met dementie in 2040 wereldwijd, terwijl er nog geen effectieve behandeling beschikbaar is.

De WHO werkt aan de ontwikkeling van de e-portal iSupport, een uitgebreid informatie-en communicatietechnologie (ICT) pakket voor mantelzorgers van mensen met dementie. Dit pakket bestaat uit zelfhulp, vaardigheidstraining en ondersteuning, om zo de hulpverlening aan deze doelgroep te optimaliseren op een schaalbare wijze. Het is de bedoeling om iSupport zo te ontwikkelen dat deze gemakkelijk kan worden aangepast en vertaald door landen wereldwijd.

Een andere belangrijke focus van prof. dr. Pot is het World Report on Health and Ageing dat gepland staat voor de tweede helft van 2015. Dit rapport zal gericht zijn op het stimuleren van het zelfstandig functioneren van ouderen en het gezond ouder worden gedurende de hele levensloop.

Over prof. dr. Anne Margriet Pot
Het wetenschappelijk onderzoek van Anne Margriet Pot heeft zich de afgelopen 25 jaar gericht op de verbetering van de psychische hulpverlening aan ouderen. Bijvoorbeeld door de ontwikkeling van evidence-based interventies. Zowel voor gezonde ouderen, ouderen met dementie of psychische problemen, als ook voor mantelzorgers en verzorgenden. Ook heeft Anne Margriet Pot namens het Trimbos-instituut een landelijke monitor geïnitieerd en vormgegeven naar de kwaliteit van zorg voor mensen met dementie. Daarnaast is zij namens het Trimbos-instituut als hoogleraar verbonden aan de Afdeling Klinische Psychologie aan de Vrije Universiteit op het gebied van de ouderenpsychologie.

Bron: Trimbos-instituut

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen