FreeStyle Libre maakt routinematig vingerprikken voor glucosemetingen overbodig #diabetes

FreeStyle® Libre voor mensen met diabetes nu verkrijgbaar in Nederland
FreeStyle Libre maakt routinematig vingerprikken voor glucosemetingen[1] overbodig; ook voor kalibratie zijn geen vingerprikken meer nodig Eerste product in zijn soort in de categorie Flash Glucose Monitoring is nu verkrijgbaar via FreeStyleLibre.nl

 Het FreeStyle® Libre Flash Glucose Monitoring systeem van Abbott, een revolutionaire technologie voor het meten van de glucosespiegel voor mensen met diabetes, is nu verkrijgbaar in Nederland. Met dit systeem, dat sinds kort een CE-markering heeft, is het niet meer nodig om steeds vingerprikken? uit te voeren, maar wordt de glucosespiegel gemeten via een sensor die tot 14 dagen lang op de achterkant van de bovenarm kan worden gedragen.

libreOok voor kalibratie is geen priktest meer nodig – een onderscheidend kenmerk ten opzichte van systemen voor continue glucosemonitoring en is vanaf vandaag verkrijgbaar via de webshop van FreeStyleLibre.nl

Het FreeStyle Libre systeem van Abbott bestaat uit een kleine, ronde sensor – met ongeveer het formaat van een 2-euromunt en een dikte van 5 mm – die op de achterkant van de bovenarm wordt gedragen. De sensor meet elke minuut de glucosespiegel van het interstitiële vocht via een draadje (5 mm lang, 0,4 mm dik) dat tot net onder de huid reikt. De sensor wordt door een zelfklevende laag op zijn plaats gehouden. Een glucosemeting wordt in minder dan een seconde uitgevoerd door de sensor te scannen met behulp van de reader. Dit is ook mogelijk als de sensor zich onder kleding[2] bevindt en kan dus heel gemakkelijk en onopvallend plaatsvinden. Elke scan geeft een glucosemeting van dat moment, een historische trend en de trend van de glucosespiegel; stijgend, dalend of stabiel. De reader kan tot 90 dagen aan gegevens opslaan, waardoor een historisch beeld van de glucosespiegel over een langere periode wordt bijgehouden.

Freestyle Libre:

Sensor grootte: De sensor is klein, ongeveer  ter grootte van een dikke Euro.

Calibration: Deze sensor hoeft niet gekalibreerd te worden met een extra meting via een vingerprik . Het systeem is Plug and play.

Sensor Inbrengen: Dit wordt door gebruiker goed ervaren en is simpel en pijnloos, de sensor blijft ook goed zitten, zwemmen is zelfs geen probleem.

Testgegevens: Om een meting te krijgen moet je de meter binnen een paar centimeter van de sensor te brengen. Dit is eigenlijk geen probleem. Je scant je arm als het ware.

Software: De software is functioneel en helpt om suikerspiegel beter te begrijpen en goed inzichtelijk te krijgen De technologie van de FreeStyle Libre is compleet nieuw vergeleken met de traditionele, al tientallen jaren bestaande methoden om de bloedsuikerspiegel te meten. Deze technologie zal helpen om de steeds terugkerende belasting en pijn van glucosemetingen weg te nemen.

Achthonderdduizend Nederlanders met diabetes moeten iedere dag meerdere keren hun glucosespiegel controleren om de kans op complicaties te verkleinen. Uit onderzoek onder mensen met diabetes blijkt dat 35 procent van de Nederlandse diabetespatiënten hun glucose minder vaak controleert dan wordt aanbevolen door de arts of verpleegkundige. Voor bijna 30 procent van de mensen met diabetes is de voornaamste reden hiervoor dat zij het prikken in hun vinger pijnlijk vinden. Andere redenen zijn dat mensen het onhandig vinden of de materialen niet altijd bij zich hebben om zichzelf te testen.

 

De belangrijkste kenmerken van het FreeStyle Libre:

  • Geen priktest voor kalibratie nodig.

  • De waterbestendige wegwerpsensor kan tot 14 dagen lang op de achterzijde van de bovenarm worden gedragen.

  • Gedurende de dag kunnen glucosemetingen zo vaak worden gedaan als nodig of wenselijk is, via een snelle scan.

  • Elke scan geeft een glucosemeting van dat exacte moment, een historische trend van de voorgaande acht uur, en de richting van de glucosespiegel.

  • De door het systeem geregistreerde gegevens brengen trends en patronen in kaart. Op basis hiervan kunnen mensen hun eetpatroon en andere gewoonten eventueel aanpassen, zodat ze – in overleg met hun zorgverlener(s) – hun diabetes beter onder controle kunnen houden.

 

“Ruim 40 jaar moeten mensen met diabetes steeds weer vingerprikken om hun bloedsuikerspiegel te kunnen controleren”, aldus Fred Storms, internist bij het Sint Antonius Ziekenhuis in Utrecht. “De pijn en het ongemak daarvan leidt er vaak toe dat mensen minder frequent controleren, waardoor de diabetes niet optimaal onder controle kan worden gehouden. Met FreeStyle Libre is er een aanzienlijke verbetering mogelijk op het gebied van glucosemonitoring. De drempel om glucose te controleren valt weg met de FreeStyle Libre. Naast de actuele glucosewaarden zien mensen bovendien de trendpijl die aangeeft in welke richting de glucose opgaat en een grafiek met de glucosewaarden van de afgelopen acht uur. Hierdoor worden mensen geholpen om hun diabetes beter onder controle te houden.”

Het FreeStyle Libre System biedt gebruikers en hun artsen ook een speciale rapportagefunctie, het Ambulante GlucoseProfiel (AGP), dat een visuele weergave biedt van een gemiddelde dag voor een gebruiker. Deze functie is gebaseerd op een grote hoeveelheid data dat hypo- en hyperglykemische trends weergeeft, waardoor de behandeling van en voorlichting aan de patiënt kan worden verbeterd. De gegevens worden gepresenteerd in één gebruiksvriendelijke grafiek, waarmee zorgverleners een verband kunnen leggen tussen glucosetrends en klinische besluitvorming, en er een productieve interactie mogelijk is tussen zorgverlener en patiënt.

 Het FreeStyle Libre System van Abbott is verkrijgbaar via www.FreeStyleLibre.nl . De prijs voor een startpakket is €169,90 (één reader en twee sensoren). Daarnaast kosten de losse elementen: € 59,90 voor de reader en € 59,90 voor één sensor die maximaal twee weken mee gaat. Het systeem is tevens beschikbaar in zes andere EU landen; Frankrijk, Duitsland, UK, Italië, Spanje en Zweden.

[1] Een vingerpriktest met een bloedglucosemeter is noodzakelijk wanneer de bloedsuikerspiegel snel verandert en het glucosegehalte in het interstitiële vocht het glucosegehalte in het bloed mogelijk niet nauwkeurig weergeeft, of wanneer het systeem melding maakt van (dreigende) hypoglykemie of symptomen niet overeenkomen met de door het systeem getoonde waarden.

[2] De reader kan sensorgegevens uitlezen op 1 tot 4 cm afstand van de sensor.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen