Scanner Hemics om reuma in handen zichtbaar te maken #ACR14

Array

#ACR14 Hemics, een bedrijf dat zich in 2011 afsplitste van Philips, werkt aan een objectieve methode om ontstekingen zichtbaar te maken in gewrichten van handen en polsen bij reumatoïde artritis, een vorm van reuma.Hemics heeft een scanner ontwikkeld die met licht ontstekingen opspoort in de handen en polsen van mensen die lijden aan reumatoïde artritis.

Nu gebeurt dat vaak met de zogeheten DAS28 methode, waarbij een reumatoloog onder andere voelt bij 28 gewrichten in handen, armen, schouders en knieën of er sprake is van zwelling of pijn. Dat kost veel tijd en de methode is subjectief: hoe gevoelig is de patiënt en hoe hard knijpt de reumatoloog?

Hemics heeft een scanner ontwikkeld waarmee met behulp van licht ontstekingen worden getoond. Een patiënt legt zijn handen op een glasplaat in een afgesloten apparaat. Bloeddrukmanchetten zorgen voor stuwing van bloed in de handen. Een speciaal licht laat dan door ontsteking veroorzaakte veranderingen in de bloeddoorstroming zien.

De ontstekingen zijn ook te ontdekken met een echo. Het UMC Utrecht vergeleek in een studie een prototype van de HandScan met de DAS28 methode en echoresultaten. De HandScan liet daarbij betere overeenkomsten met echo’s zien dan de voelmethode. Een echo wordt in de praktijk niet vaak gebruikt, omdat die erg tijdrovend en daarom moeilijk inzetbaar is.

De handscanner die Hemics heeft ontwikkeld meet deonsteking en dat is van belang om de behandeling met medicijnen goed in te stellen. Tot nu toe deden reumatologen dat door onder meer te voelen naar zwellingen en de patiënt te vragen of dat pijnlijk was. Met de HandScan kan je onstekingen kunt mogelijk beter meten, maar dat het ook goed is voor de doorstroom in een kliniek, doordat het apparaat ook door anderen dan de reumatoloog te bedienen is.’

De uitvinding dateert al uit 2007, toen bij Philips Research Wouter Rensen en Michel van Beek onderzochten of met licht ontstoken gewrichten konden worden aangetoond. Uiteindelijk kwam het tot een werkend prototype van de handscanner, maar Philips Healthcare besloot er geen business van te maken. Dat was het moment waarop Rensen en Van Beek besloten voor zichzelf te beginnen. Vervolgens werden investeerders gezocht voor hun start-up. Dat is Thuja Capital geworden, dat sa,em van de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij BOM en het Point One Innovation Fund hebben gezorgd voor het startkapitaal. De productontwikkeling en fabricage hebben we uitbesteed, maar uiteindelijk zijn wij verantwoordelijk voor het product en de werking.’ Zelf is Van den Elsen arts, maar ook als informaticus gepromoveerd op medische beeldverwerking. Ze was al actief als manager bij andere bedrijven voor medical imaging.

Uiteindelijk zullen mensen die lijden aan reumatoïde artritis er wel bij varen; Hemics richt zich op de reumatologen. ‘Voor hen heeft het twee voordelen. Wij hopen aan te tonen dat de scanner ook lichte ontstekingen kan opsporen, wat met voelen van de gewrichten niet kan. Dat is belangrijk, want ook een lichte ontsteking kan blijvende schade aanrichten. Het tweede grote voordeel is tijdwinst: doordat de reumatoloog niet meer zelf hoeft te voelen, kan hij de meting aan anderen overlaten. Zo kunnen patiënten vaker op controle komen, zodat de medicatie op tijd kan worden aangepast. Vaker controle (dit heet “tight control”), vooral in de eerste jaren van de ziekte, heeft een bewezen gunstig effect op het verloop van de ziekte, maar is in de drukke reumatologiepraktijk vaak moeilijk uitvoerbaar. Met de HandScan kan dat wel.’

De scan duurt minder lang dan een echo of de DAS28 voelmethode. Daarnaast kan elke verpleegkundige de scan uitvoeren, waarna reumatologen de resultaten bekijken.

Bron: RTL, Hemics

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen