Betere preventie interne criminaliteit langdurige zorg, meer veiligheid kwetsbare cliënten

Array

Diefstal in zorginstellingen aangepakt
Is uw zorg in vertrouwde handen?’. Met dit motto introduceert werkgeversvereniging ZorgZijn Werkt vandaag een uniek register. Het Waarschuwingsregister Zorg & Welzijn is een  nieuw preventiemiddel en slot op deur tegen interne criminaliteit door personeel voor werkgevers in de verplegings-, verzorgings- en thuiszorgsector (VVT), de gehandicaptenzorg en de geestelijke gezondheidszorg . Organisaties die zich bij het register aansluiten, kunnen ontslagen personeel dat ontoelaatbaar gedrag en tegen wie proces verbaal is opgemaakt, registreren in een beveiligde applicatie. De beperkte, versleutelde informatie is alleen toegankelijk voor aangesloten leden. Registratie en raadpleging van het register voorkomt dat medewerkers die cliënten hebben bestolen of mishandeld, twee of vier jaar lang ergens anders ongestoord aan de slag kunnen. Na vier jaar worden de gegevens automatisch uit het register verwijderd. Het is een beproefd systeem dat in de detailhandel zijn preventieve werking bewezen heeft. Het Waarschuwingsregister Zorg & Welzijn is goedgekeurd door de privacy-toezichthouder, het College bescherming persoonsgegevens (CBP).

diefstalNu gebeurt het nog regelmatig dat een dief na ontslag verder gaat bij een andere zorginstelling. Door deze mensen op te nemen in een register moet dat voorkomen worden. Het is aan werkgevers zelf om zich bij het register aan te sluiten.

De impact van diefstal kan groot zijn, met name bij kwetsbare ouderen. Het Waarschuwingsregister Zorg & Welzijn is een beveiligde internetapplicatie. Vanwege de gevoeligheid van de informatie worden gegevens in het Waarschuwingsregister Zorg & Welzijn versleuteld opgeslagen op een aparte server.
Het Waarschuwingsregister Zorg & Welzijn is alleen toegankelijk voor deelnemende organisaties uit de volgende drie branches in de zorg- en welzijnssector:

  • Verzorging, Verpleging & Thuiszorg (VV&T)
  • Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ)
  • Gehandicaptenzorg (GHZ)

Bron: Zorgzijn Werkt

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen