Psychische diversiteit op het werk en de rol van de werkgever

Array

unnamedVooraankondiging onderzoek
Literatuuronderzoek van Samen Sterk zonder Stigma
Samen Sterk zonder Stigma maakt op 8 december aanstaande de uitkomsten bekend van haar literatuuronderzoekPsychische diversiteit op het werk en de rol van de werkgever’. Dit is het eerste uitgebreide literatuuronderzoek in Nederland naar dit thema. Voor het onderzoek zijn ruim 90 wetenschappelijke en niet-wetenschappelijke publicaties van de afgelopen tien jaar bestudeerd, zowel Nederlands als Engelstalig. Het betreft met name publicaties over vooroordelen van werkgevers, over diversiteitsbeleid en over strategieën om de houding en het gedrag van werkgevers te beïnvloeden.

Het onderzoek beantwoordt de volgende vragen:

  1. Wat is de houding en het gedrag van werkgevers ten opzichte van werknemers met een psychische aandoening?
  2. Wat is het gewenste gedrag van deze werkgevers ten opzichte van werknemers met een psychische aandoening?
  3. Wat zijn strategieën om de houding en het gedrag van deze werkgevers in positieve zin te beïnvloeden?

De onderzoekers hebben in het verlengde van deze vragen een aantal strategieën uitgewerkt om het openstaan voor de werknemer met een psychische aandoening te bevorderen. Bijvoorbeeld om werkgevers ertoe te bewegen deze werknemers in dienst te houden, het thema op te nemen in het beleid en de openheid over psychische aandoeningen op de werkvloer te vergroten.

Omvang verzuim
Op dit moment heeft eenderde van het verzuim op de Nederlandse werkvloer een psychische reden. Psychische problematiek draagt in belangrijke mate bij aan het werkloosheidscijfer en zijn verantwoordelijk voor een hoog verzuim, presenteisme (aanwezig, maar niet goed functionerend) en een hoge instroom in uitkeringen. De kosten voor de Nederlandse samenleving worden geschat op 2,7 biljoen euro. Het verzuim kost de werkgevers naar schatting 2,7 miljard euro. Daarbij zijn de kosten van verminderde productiviteit nog niet meegerekend. “Een groot deel van deze kosten is onnodig”, aldus Gerdien Rabbers, directeur van Samen Sterk zonder Stigma. “Werkgevers kunnen flink besparen, als zij beseffen dat psychische diversiteit een feit is. En vervolgens werk maken van een cultuur waarin psychische problematiek bespreekbaar is.”

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen