Van Rijn verscherpt regels e-sigaretten

veiligheid safety firstStaatssecretaris Martin van Rijn (VWS) heeft de regels voor e-sigaretten aangescherpt. In de Warenwet staan vanaf vandaag een aantal specifieke eisen met betrekking tot veiligheid, kwaliteit, etikettering en reclame. Daarmee wordt bijvoorbeeld geregeld dat er kinderveilige sluitingen moeten zitten op navulverpakkingen met nicotine, dat reclame uitingen geen gezondheidsclaims mogen bevatten en dat duidelijk gewaarschuwd wordt voor de verslavende werking van nicotine. Van Rijn is deze wetswijziging gestart toen uit onderzoek van NVWA en RIVM bleek dat er extra maatregelen nodig waren.

Van Rijn: “Mensen moeten heel duidelijk weten waar ze aan toe zijn als ze een e-sigaret gebruiken. Deze nieuwe regels konden we het snelst invoeren maar moeten echt worden gezien als een eerste stap. Ondertussen werken we – via een wijziging van de Tabakswet – door aan de invoering van nog strengere regels over e-sigaretten die we in Europa hebben afgesproken. En een leeftijdsgrens van 18 jaar. Zo kunnen we jongeren beter beschermen tegen de schadelijke effecten van nicotine. Bovendien laat ik nader onderzoek doen naar de gezondheidseffecten van e-sigaretten. Dat verschijnt in de eerste maanden van 2015. Eventuele nieuwe inzichten uit dat onderzoek kunnen leiden tot extra stappen.”

Handhaving
De strengere Warenwet regels zijn vandaag gepubliceerd in het Staatsblad en treden per 1 februari 2015 in werking. De NVWA gaat de nieuwe regels vanaf dat moment handhaven.
Bron: VWS