Regionale Huisartsenpost Apeldoorn introduceert beeldschermzorg

Array

De Regionale Huisartsenpost Apeldoorn, initiatiefnemer van de App ‘Moet ik naar de dokter?’ introduceert haar nieuwe e-Health product ‘Mag ik meekijken?’. Met ‘Mag ik meekijken?’ kan op eenvoudige wijze beeldschermcontact gemaakt worden tussen de zorgverlener en de patiënt.

Regionale Huisartsenpost Apeldoorn, initiatiefnemer van de App ‘Moet ik naar de dokter?’ – een zelfhulpmiddel dat de patiënt helpt te beoordelen óf en wanneer de huisarts geraadpleegd moet worden – is in de regio Apeldoorn van start gegaan met een proeftuin beeldschermzorg waaraan alle inwoners kunnen deelnemen die contact opnemen met de huisartsenpost.

how-mobile-apps-could-change-healthcareIn bepaalde gevallen (geen hoge urgentie en specifieke ingangsklachten zoals o.m. huidklachten, (brand) wond, insectenbeet) kan de doktersassistente van de huisartsenpost aan de patiënt vragen om mee te kijken. Via een unieke code wordt in een beveiligde omgeving beeldschermcontact gemaakt waarin de patiënt en de zorgverlener elkaar kunnen zien. Door direct mee te kunnen kijken kan het zijn dat een bezoek aan de huisartsenpost kan worden voorkomen of dat de urgentie nog beter bepaald kan worden. “Ik geloof dat beeldschermzorg een e-Health ontwikkeling is dat over een paar jaar niet meer is weg te denken uit de huisartsenzorg en denk dat het bij onze huisartsenpost en de regio Apeldoorn past om daarin trendsetter te zijn”, aldus Gert-Jo van Doornik, directeur Regionale Huisartsenpost Apeldoorn.

Mag ik meekijken? is ontwikkeld door en voor de zorg en eenvoudig op te starten met de huidige devices (computer, laptop, tablet, smartphone) die zorgverleners en patiënten nu al tot hun beschikking hebben. De zorgverlener krijgt een licentie om via www.magikmeekijken.nl in te loggen. Met één klik genereert de zorgverlener een unieke code waarmee de patiënt kan inloggen. Vervolgens ‘ontmoeten’ de zorgverlener en patiënt elkaar in een digitaal beveiligde meetingroom.

De patiënt kan van de beeldschermzorg gebruik maken via www.magikmeekijken.nl. De patiënt dient dan éénmalig de videosoftware te installeren. De patiënt kan ook de gratis App ‘Mag ik meekijken?’ downloaden in de Play of App store. Deze App is zeer intuïtief ontworpen en biedt de makkelijkste weg om het beeldschermcontact tot stand te brengen.

Hoe veilig is het?
De beelden van patiënten dienen te allen tijde zo goed mogelijk beveiligd te worden. Daarom is gekozen voor een zwaar beveiligd software product van Vidyo dat FIPS 140-2 is gecertificeerd. Dit geeft aan dat de cryptografische beveiligingssystemen in overeenstemming met erkende standaarden zijn gevalideerd. De certificering is een verplichte voorwaarde waar alle Amerikaanse nationale overheidsinstanties aan moeten voldoen bij de aankoop, het ontwerp en de implementatie van crypto grafische beveiligingssystemen. Het ministerie van Justitie en de Nederlandse politie hebben FIPS inmiddels ook tot hun standaard verheven.

 

Beeldopname zal in 2015 als optie worden toegevoegd aan ‘Mag ik meekijken?’, zodat de zorgverlener een beeldschermcontact of een fragment van een beeld kan opslaan en toevoegen aan het patiëntendossier.

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen