Erasmus MC gaat miljoenen per jaar besparen met de Verrichtingen app.

Verrichtingen_App_devices(1)iVenture Company gaat de Verrichtingen app bij haar “launching customer”, het Erasmus MC in Rotterdam, dit jaar uitrollen. iVenture Company denk dat de Verrichtingen app miljoenen per jaar kan besparen voor het Erasmus MC. De app laat het registreren van medische handelingen (verrichtingen) beter aansluiten bij de patiënt, de werkwijze van de zorgverleners én koppelt digitaal met de zorgadministratie.

De zorgadministratie van een ziekenhuis begint op het moment dat een patiënt binnenkomt en eindigt bij het ontvangen van de juiste vergoeding van de zorgverzekeraar. Dit lijkt een eenvoudig proces, de werkelijkheid is echter anders. Lang niet alle medische handelingen (verrichtingen) bij de Nederlandse ziekenhuizen worden momenteel juist geregistreerd. Artsen werken vaak op verschillende afdelingen, spoedeisende hulp en geven elkaar advies over behandelingen (intercollegiale consulten). Allemaal voorbeelden van verrichtingen die vaak op papier worden bijgehouden. Papieren formulieren zijn niet altijd voorhanden, foutgevoelig, arbeidsintensief en worden als bureaucratisch ervaren.

Daarnaast mogen sommige verrichtingen niet (meer) door een arts-assistent uitgevoerd worden (voorbehouden verrichtingen). Gebeurt dat wel dan is de behandeling niet declarabel. Het registreren van verrichtingen moet dus beter worden afgestemd op de patiënt, de werkwijze van zorgverleners en de verschillende software systemen. Daar zorgt de “Verrichtingen app” nu voor.

De werkwijze is eenvoudig. De zorgverlener met de “Verrichtingen app” op zijn telefoon kan de patiënten barcode inscannen en krijgt vervolgens de relevante verrichtingen in de app te zien. Doormiddel van “tappen” wordt de betreffende verrichting geselecteerd om deze vervolgens rechtstreeks naar de administratie door te sturen.

Na een succesvolle pilot bij de afdeling KNO Heelkunde van het Erasmus MC zal de “Verrichtingen app” dit jaar in gebruik worden genomen op alle relevante afdelingen van het Erasmus MC. Met als resultaat een kostenbesparing, meer financieel inzicht en een meer complete zorgadministratie.

Bovendien draagt het Erasmus MC hiermee bij aan één van de belangrijkste pijlers van het programma “Registratie aan de bron” van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) en Nictiz namelijk het verlagen van administratieve lastendruk en verhoging van kostenbewustzijn in de zorg.

De app is modulair opzet en biedt daarom voordelen voor zowel academische ziekenhuizen, topklinische ziekenhuizen, standaard ziekenhuizen en zelfs maatschappen van individuele zorgspecialisten. Meer informatie is te lezen op www.verrichtingenapp.nl of in de Appstore en in Google Play.