Promotie “Een eiwitrijk voedingspatroon kan de bloeddruk verbeteren”

Array

bloeddrukPromotie mw. Karianna F.M. Teunissen-Beekman, titel: “Dietary proteins and blood pressure regulation”
Een eiwitrijk voedingspatroon kan de bloeddruk verbeteren. Het is nog onduidelijk of dat door de eiwitten zelf komt en welke eiwitrijke voedingsbronnen het beste effect hebben. In dit proefschrift werd onderzocht of dagelijkse consumptie van een mengsel van gezuiverde dierlijke en plantaardige eiwitten in plaats van koolhydraten (glucose) invloed had op de bloeddruk van mensen met overgewicht en een licht verhoogde bloeddruk. Het dagelijks vervangen van 60 gram koolhydraten in de voeding voor 60 gram van het eiwitmengsel verlaagde de bloeddruk na 4 weken.

Een verbeterde vaatfunctie zou hier een rol bij kunnen spelen. Echter, observaties van de bloeddruk en vaatfunctie direct na eiwitinname bevestigen dit beeld niet en laten juist een grotere bloeddrukdaling na koolhydraatinname zien zonder verschillen in vaatfunctie. Een mogelijke verklaring is dat eiwitten en koolhydraten direct na inname verschillende hormonale effecten teweegbrengen, waardoor de bloeddrukreactie verschilt van het effect dat op lange termijn wordt waargenomen.
Bron: Maastricht University

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen