IGZ-rapport zaak Tuitjenhorn moet openbaar worden gemaakt

Array

Het IGZ-rapport over de zaak Tuitjenhorn en huisarts Nico Tromp, die geen andere uitweg zag dan zelfmoord, moet openbaar worden gemaakt. Dat zegt Renske Leijten (SP) die de zaak woensdag aan de orde heeft gebracht in de Kamercommissie VWS. Leijten zegt tegen het Noordhollands Dagblad dat ze de hele commissie achter zich wil proberen te krijgen. Lukt dat niet dan volgen Kamervragen. Het onderzoeksrapport van de commissie-Bleichrodt over de zaak Tuitjenhorn zou 31 januari verschijnen, maar de publicatie is verplaatst naar 31 maart.
De evaluatiecommissie Tuitjenhorn, onder voorzitterschap van voormalig vicepresident van de Hoge Raad Carel Bleichrodt, heeft zelf verzocht om het uitstel.

boek stethoscoopDe commissie heeft de opdracht om de handelwijze te evalueren van het Academisch Medisch Centrum, de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en het Openbaar Ministerie in de zaak Tuitjenhorn. Huisarts Nico Tromp uit Tuitjenhorn pleegde begin oktober 2013 zelfmoord nadat de IGZ hem op non-actief stelde. Een coassistent had twijfels geuit over een hoge dosis morfine die Tromp aan een terminale patiënt toediende. De evaluatie heeft tot doel te bezien of ‘voor de toekomst geleerd kan worden van de wijze waarop gehandeld is in deze casus.
Deze vertraging is voor Leijten aanleiding in actie te komen. “We wachten hier al heel lang op. Er is veel onzekerheid bij huisartsen over de zaak Tromp. Huisartsen weten nog steeds niet of de IGZ fouten heeft gemaakt en wat nou precies de kaders zijn waarbinnen je als arts kunt werken. Het wordt tijd dat dit openbaar wordt.’’

Volgens Leijten zou aanvankelijk het IGZ rapport dat al in juni 2014 werd afgerond, tegelijk met het rapport van Bleichrodt voor 31 januari worden gepubliceerd

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen