IGZ-rapport zaak Tuitjenhorn moet openbaar worden gemaakt

0
391

Het IGZ-rapport over de zaak Tuitjenhorn en huisarts Nico Tromp, die geen andere uitweg zag dan zelfmoord, moet openbaar worden gemaakt. Dat zegt Renske Leijten (SP) die de zaak woensdag aan de orde heeft gebracht in de Kamercommissie VWS. Leijten zegt tegen het Noordhollands Dagblad dat ze de hele commissie achter zich wil proberen te krijgen. Lukt dat niet dan volgen Kamervragen. Het onderzoeksrapport van de commissie-Bleichrodt over de zaak Tuitjenhorn zou 31 januari verschijnen, maar de publicatie is verplaatst naar 31 maart.
De evaluatiecommissie Tuitjenhorn, onder voorzitterschap van voormalig vicepresident van de Hoge Raad Carel Bleichrodt, heeft zelf verzocht om het uitstel.

boek stethoscoopDe commissie heeft de opdracht om de handelwijze te evalueren van het Academisch Medisch Centrum, de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en het Openbaar Ministerie in de zaak Tuitjenhorn. Huisarts Nico Tromp uit Tuitjenhorn pleegde begin oktober 2013 zelfmoord nadat de IGZ hem op non-actief stelde. Een coassistent had twijfels geuit over een hoge dosis morfine die Tromp aan een terminale patiënt toediende. De evaluatie heeft tot doel te bezien of ‘voor de toekomst geleerd kan worden van de wijze waarop gehandeld is in deze casus.
Deze vertraging is voor Leijten aanleiding in actie te komen. “We wachten hier al heel lang op. Er is veel onzekerheid bij huisartsen over de zaak Tromp. Huisartsen weten nog steeds niet of de IGZ fouten heeft gemaakt en wat nou precies de kaders zijn waarbinnen je als arts kunt werken. Het wordt tijd dat dit openbaar wordt.’’

Volgens Leijten zou aanvankelijk het IGZ rapport dat al in juni 2014 werd afgerond, tegelijk met het rapport van Bleichrodt voor 31 januari worden gepubliceerd