Wetenschappelijk onderzoek darmkanker bij ouderen in Diakonessenhuis

Array

Het Diakonessenhuis doet wetenschappelijk onderzoek naar de behandeling van darmkanker bij ouderen. Uit het onderzoek van promovenda Anandi Schiphorst, chirurg in het Diakonessenhuis, blijkt onder andere dat het belangrijk is dat oncologen en chirurgen nauw samenwerken met klinisch geriaters (medisch specialist specifiek gericht op ouderenzorg). Wanneer een klinisch geriater betrokken is bij het opstellen van een behandelplan vermindert het risico op over- en onderbehandeling van ouderen. Dit komt doordat geriaters kijken naar de mate waarin het lichaam de behandeling aankan. Nu wordt er bij het bepalen van de behandeling van ouderen met darmkanker nog te veel gekeken naar de leeftijd. In het Diakonessenhuis, gespecialiseerd in zorg op maat voor ouderen, zorgen chirurgen, oncologen en geriaters er al samen voor dat de oudere patiënt de behandeling zo goed mogelijk doorkomt. Dit onderzoek bevestigt de huidige aanpak van het Diakonessenhuis. In 2014 ontving het Diakonessenhuis het keurmerk seniorvriendelijk ziekenhuis.

diak_darmkanker_onderzoekOuderen gebaat bij kijkoperaties
Het percentage kijkoperaties bij darmkanker is de afgelopen jaren toegenomen. Wat opvalt is dat ouderen met darmkanker minder vaak kijkoperaties ondergaan, hoewel juist zij hier meer profijt van hebben. Bij deze patiënten lijkt de kans op een complicatie aan het hart af te nemen na een kijkoperatie aan de dikke darm ten opzichte van ‘gewone’ operaties. Dit heeft positieve invloed op het herstel na de operatie.

Kwaliteit van zorg blijven verbeteren
“Het valt op dat ouderen niet vaak tot de doelgroep van wetenschappelijk onderzoek behoren. En dat terwijl de groep ouderen steeds groter wordt, omdat mensen steeds ouder worden. Wetenschappelijk onderzoek is van belang voor het verbeteren van zorg. Dit geldt natuurlijk ook voor zorg voor patiënten met darmkanker. We richten ons daarbij op de best mogelijke behandelmethoden. Darmkanker is één van de meest voorkomende kankersoorten en deze zien en behandelen we dan ook vaak in het Diakonessenhuis: een uitgelezen plek om onderzoek naar darmkanker te doen,“ aldus Marije Hamaker en Apollo Pronk (respectievelijk klinisch geriater en chirurg in het Diakonessenhuis en beide co-promotor). “Bovendien is ouderengeneeskunde een aandachtsgebied van het Diakonessenhuis. Door een nauwe samenwerking tussen chirurgen en geriaters in de zorg, maar ook op het gebied van wetenschappelijk onderzoek, kunnen wij de kwaliteit van zorg voor onze oudere patiënten met kanker blijven verbeteren”.

Zorg op maat voor ouderen in het Diakonessenhuis
Het Diakonessenhuis is gespecialiseerd in ouderenzorg op maat. Drie medisch specialisten (klinisch geriaters) en meerdere gespecialiseerde verpleegkundigen richten zich in ons ziekenhuis specifiek op de zorg voor de oudere patiënt. In de speciale dagkliniek (diagnostisch dagcentrum) in Utrecht en Zeist kunnen ouderen terecht met specifieke ouderdomsproblemen als vallen, geheugenklachten of onverklaarbare achteruitgang in het dagelijks functioneren. Alle onderzoeken en gesprekken vinden er plaats op één dag. Ouderen met een gebroken heup helpen wij op onze speciale verpleegafdeling (afdeling Geriatrische traumatologie) van het Diakonessenhuis in Utrecht. Op locatie Zeist is een speciale verpleegafdeling ingericht, waar oudere patiënten langere tijd kunnen verblijven.

Bron:diakonessenhuis.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen