Steeds vaker privacy geschonden door zorgverzekeraars

0
1072

Zorgverzekeraars schenden steeds vaker de privacy van mensen die gebruik maken van de GGZ. Meestal zijn patiënten niet op de hoogte dat deze gevoelige informatie wordt gedeeld, dat stelt AVRO Tros Radar.

Privacyverklaring
GGZ-patiënten kunnen hun gegevens beschermen met een privacyverklaring. Deze data wordt dan gecodeerd opgeslagen. De verzekeraar toch kan de zorgverzekeraar dan aan het gedeclareerde tarief zien om welke behandeling het ging. Iedere therapie heeft namelijk een specifiek tarief.

privacy 2Controle bij fraude
Wettelijk gezien mogen verzekeraars achteraf onze gegevens opvragen bij de arts als zij het vermoeden hebben van fraude. Dit heet materiële controle. De verzekeraar vraagt steeds vaker, na de eerste declaratie, om het behandelplan en de verwijzing van de huisarts, zo verklaart het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP). Ook psychiaters in instellingen krijgen hiermee te maken.

Gedragscode
Wat is beangrijk voor patienten; kostenreductie en fraudebestrijding of de privacy van de patiënt? De Stichting KDVP, de koepel van DBC-vrije praktijken voor psychologen en psychiaters, maakt zich sterk voor de privacy van de patiënt. In 2013 spande de stichting een rechtszaak aan tegen het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP).
Het CBP keurde de Gedragscode Verwerking Persoonsgegevens Zorgverzekeraars goed, maar de stichting KDVP was het hiermee oneens. De rechtbank van Amsterdam keurde de Gedragscode af omdat het in strijd zou zijn met het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens. De Gedragscode moest aangepast worden, tot op heden is dat nog niet gebeurd en werken de zorgverzekeraars nog steeds met deze gedragscode.

In de uitzeding van AVRO Tros Radar kwam het voorbeeld van directeur Sjaak Haakman van Solutions Center naar voren. Hij vertelde over een cliënt die geen arbeidsongeschiktheidsverzekering kon afsluiten omdat informatie over een belandeling bij in de GGZ per ongeluk in zijn medische dossier terecht was gekomen.

Hanke Bruins Slot gaat Kamervragen stellen over deze kwestie.

Vorig artikelOpen dag St. Anna Zorggroep zaterdag 21 maart
Volgend artikelPatiënten tevreden over Meander Medisch Centrum: 8,3
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.