WHO roept op om de inspanningen mazelen vaccinatie verder op te voeren

De doelstelling om mazelen tegen het einde van dit jaar volledig uit te roeien in Europa, komt in gevaar’, daarvoor waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De WHO roept Europese lidstaten op om de vaccinaties op te drijven.
Meer dan 22.000 mensen uit zeven landen raakten sinds begin 2014 besmet met de mazelen in Europa. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept het Europese continent op de vaccinaties tegen de uiterst besmettelijke ziekte op te voeren.
De meeste besmettingen zijn momenteel in Kirgizië, Bosnië-Herzegovina, Rusland en Georgië, maar ook Italië, Kazachstan en Duitsland ontsnapten niet aan de ernstige gevolgen van de mazelen. Onlangs overleed in Berlijn een 18 maanden oude jongen aan mazelen. Sinds begin 2014 waren er in heel Duitsland 583 gevallen.

mazelenWeliswaar daalde het aantal gevallen tussen 2013 en 2014 met de helft, er daarentegen nog steeds grote uitbraken en komt de doelstelling in gevaar om de ziekte in Europa tegen eind dit jaar volledig uit te roeien, zo staat in een communiqué van het Europees bureau van de WHO.

Mazelen is een infectieziekte met vlekken en hoge koorts, die wordt veroorzaakt door een heel besmettelijk virus. Het virus zit in de neus, mond en keel. Tijdens hoesten of praten wordt het virus via speekseldruppeltjes in de lucht overgedragen.Een kind met mazelen geneest meestal na 7 tot 10 dagen. De mazelen kan zware luchtweginfecties en neurologische aandoeningen veroorzaken, zoals longontstekingen en hersenvliesontstekingen. Zelden is het virus dodelijk. Tegen mazelen bestaan geen medicijnen. Artsen schrijven soms antibiotica voor bij kinderen die er een andere infectie (met bacteriën) bij krijgen, bijvoorbeeld een oor- of longontsteking. Meer informatie over het Rijksvaccinatieprogramma vindt u bij het RIVM.

Bron: WHO & Thuisarts

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen