Zorgbelang levert cliëntondersteuning bij langdurige zorg

steunpunt-mantelzorgIedereen met een indicatie voor langdurige zorg (Wlz-indicatie) heeft recht op onafhankelijke cliëntondersteuning en kan hiervoor terecht bij het Adviespunt van de regionale Zorgbelangorganisaties. De ondersteuning die Zorgbelang biedt, is onafhankelijk van zorgaanbieders en zorgkantoren.

Cliëntondersteuning is hulp, informatie en advies bij het regelen van zorg en het maken van afspraken hierover. Mensen met een indicatie voor langdurige zorg kunnen hiervoor terecht bij hun zorgkantoor, bij MEE en Zorgbelang. De cliëntondersteuners van Zorgbelang geven informatie en advies, helpen bij het kiezen van een passende zorgaanbieder en ondersteunen bij het opstellen, evalueren en bijstellen van zowel het persoonlijk plan als het zorgplan. Ook bemiddelen zij wanneer de cliënt en de zorgaanbieder er samen niet uitkomen.

Werken vanuit de regio
Bij het Adviespunt Zorgbelang werken de regionale Zorgbelangorganisaties nauw samen. Hierdoor beschikt het Adviespunt over een landelijk dekkend netwerk en kan daardoor iedereen in Nederland die vastloopt op het gebied van zorg ondersteunen. De cliëntondersteuners werken vanuit de regio, waardoor zij de cliënt goed kunnen informeren over de (zorg)mogelijkheden in die regio; zoals het aanbod van zorgaanbieders, mogelijke wachtlijsten en de kwaliteit van het zorgaanbod. De cliëntondersteuners werken altijd vanuit het belang van de cliënt en helpen om weloverwogen keuzes te maken voor zorg die op dat moment het beste past. Hierbij wordt ook het  netwerk van de cliënt betrokken.

Verbetering van de zorg
Zorgbelang vindt goede zorg belangrijk en komt op voor de belangen van iedereen die gebruik maakt van zorg, jeugdhulp en maatschappelijke dienstverlening. Zorgbelang gelooft dat goede zorg alleen maar tot stand komt door in gesprek te zijn met de mensen om wie het echt gaat. Zij weten namelijk als geen ander hoe de zorg in de praktijk werkt en hoe deze verbeterd kan worden zodat het aanbod aansluit op hun behoeften en mogelijkheden.

De meldingen, informatievragen, klachten en ondersteuningsaanvragen die bij het Adviespunt terechtkomen, worden, uiteraard met inachtneming van de privacy van de cliënt, zorgvuldig geregistreerd. Zo ontstaat er, vanuit het perspectief van de cliënt, een beeld van de kwaliteit en de knelpunten in de zorg. Door deze  regelmatig te bespreken met zorginstellingen, zorgverzekeraars overheden en andere instanties werkt Zorgbelang aan een betere zorg in Nederland.

Gratis ondersteuning
De cliëntondersteuners zijn tijdens kantooruren bereikbaar op: 0900- 243 81 81. De ondersteuning is gratis. Op www.adviespuntzorgbelang.nl staat meer informatie over onafhankelijke cliëntondersteuning.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen