Audiolezen biedt Nederlanders met leesbeperking toegang tot geschreven informatie en lectuur

0
391

Aantal Nederlanders met leesbeperking groeit komende vijf jaar met twintig procent
Meer dan een miljoen Nederlanders kampen met een leesbeperking. Zo telt ons land ruim 600.000 dyslectici en ongeveer 300.000 slechtzienden (minder dan een derde zicht). De verwachting is dat het aantal Nederlanders met een leesbeperking de komende vijf jaar met 20% toeneemt. Om deze groep ook in de nabije toekomst volwaardig mee te laten komen in een maatschappij waarin alles draait om toegang tot (geschreven) informatie, hebben Stichting Aangepast Lezen, CBB en Dedicon en de Koninklijke Bibliotheek de handen ineen geslagen om Audiolezen meer toegankelijk te maken. Dat doen ze in drie stappen: meer bekendheid geven aan deze leesvorm, Audiolezen meer toegankelijk te maken via de website en het gebruikersgemak te vergroten via een speciale app.

Audiolezen___Onbeperkt_toegang_tot_audioboekenVandaag werd in de Openbare Bibliotheek Amsterdam het startschot gegeven voor de campagne om Audiolezen meer bekendheid te geven. Onder andere Job Cohen (voorzitter van de commissie Bibliotheek van de Toekomst en als bestuurslid van de Openbare Bibliotheek Amsterdam) sprak hierbij over de maatschappelijke gevolgen van het hebben van een leesbeperking. Vervolgens werd er in een paneldiscussie tussen diverse experts onder leiding van Angela Groothuizen dieper ingegaan op de noodzaak en het nut van initiatieven zoals Audiolezen.

Laagdrempelig kennismaken
Via de website audiolezen.nl kunnen mensen die bijvoorbeeld blind, slechtziend of dyslectisch zijn, op een laagdrempelige manier kennismaken met de collectie van Stichting Aangepast Lezen. Deze collectie bestaat uit ruim 70.000 gesproken boeken en een uitgebreide kiosk met circa 175 gesproken versies van populaire kranten en tijdschriften. Dit brede aanbod is exclusief beschikbaar voor mensen met leesbeperking. Om gebruik te kunnen maken van Audiolezen moet je geregistreerd staan als lid bij Stichting Aangepast Lezen.

Boeken, kranten en tijdschriften zijn zowel via streaming als download beschikbaar via de app Audiolezen, waardoor ze ook offline te beluisteren zijn. Bij de gesproken boeken die via Audiolezen beschikbaar zijn, ligt het standaard voorleestempo lager en zijn de teksten vlakker ingesproken, omdat dit door mensen met een leesbeperking als prettiger wordt ervaren.

Gebruiksgemak
Bij de ontwikkeling van de Audiolezen app is gebruiksgemak centraal gesteld. Zo heeft de app eenvoudige bedieningsknoppen en zijn de belangrijkste functies aan de randen van het scherm geplaatst. Op die manier zijn deze snel te bedienen. Ook handig: de app onthoudt waar de vorige keer is gestopt met lezen, zodat een volgende keer gewoon weer verder kan worden gelezen vanaf dat punt. De app heeft dus als het ware een digitale boekenlegger.

De voorleessnelheid is naar eigen voorkeur aan te passen, zo kunnen gebruikers hun eigen leestempo bepalen. De app kan bovendien in achtergrondmodus worden afgespeeld. Ondertussen andere apps openen op de tablet of smartphone zorgt er dus niet voor dat het voorlezen van een artikel of boek wordt afgebroken.

Job Cohen, die zich als voorzitter van de commissie Bibliotheek van de Toekomst en als bestuurslid van de Openbare Bibliotheek Amsterdam inzet om lezen voor iedereen mogelijk te maken, zegt over Audiolezen: “Iedereen moet mee kunnen doen in de maatschappij en lezen speelt daarbij een belangrijke rol. Alternatieve leesvormen zorgen ervoor dat mensen met een leesbeperking niet aan de kant blijven staan.”

Audiolezen is een gezamenlijk initiatief van Stichting Aangepast Lezen, Stichting Dedicon, CBB en de Koninklijke Bibliotheek. De app is beschikbaar voor Android en iOS. Kijk voor meer informatie op www.audiolezen.nl.

Bron: Over Stichting Aangepast Lezen