Succesvol nieuw therapeutisch vaccin tegen hondsdolheid ontwikkeld

Array
RabiesSuspectSign Dit is een origineel bericht van PR Newswire

/PRNewswire/ — Yisheng Biopharma Co., Ltd. (“Yisheng Biopharma”), een biofarmaceutisch bedrijf dat is gericht op onderzoek, ontwikkeling, productie, verkoop en marketing van vaccinproducten, kondigde aan dat begonnen is met onderzoek bij mensen naar een nieuw vaccin voor behandeling na blootstelling aan rabiës, na een samenwerking van zes jaar met verschillende onderzoeksinstituten wereldwijd.

Dit project werd een “National Key Medicine Innovation” genoemd in 2013 en werd gefinancierd door het Chinese Nationale Ministerie van Wetenschap en Technologie. Deze medische doorbraak werd geëvalueerd en ondersteund door 30 wetenschappers en experts op het gebied van virologie, immunologie, klinische en biofarmaceutica aan de Rabies Infection and PIKA Rabies Vaccine Conference die op 8 maart 2015 in Beijing werd gehouden. Dit nieuwe vaccinproduct bevindt zich momenteel in een Fase I klinisch onderzoek in Singapore.

Hondsdolheid blijft een van de drie meest dodelijke acute infectieziekten, met 60.000 doden wereldwijd in 2013, en vertegenwoordigt een ernstig probleem voor de volksgezondheid in China, India en vele andere ontwikkelingslanden. Momenteel is er geen effectieve therapie tegen de rabiësinfectie en een onvoldoende resultaat wanneer alleen het huidige vaccin wordt geïnjecteerd zonder immunoglobuline en effectieve wondbehandeling, bij wat door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wordt gedefinieerd als blootstelling van de derde categorie, als gevolg van ernstige tekorten en de kosten van immunoglobuline in vele landen.

Dhr. Yi Zhang, Chairman van Yisheng Biopharma en de projectleider zei: “Er bestaat nog steeds een significante en niet vervulde medische noodzaak voor een krachtiger vaccin voor een snellere en effectievere bescherming na blootstelling tegen hondsdolheid. In China worden naar schatting ieder jaar 40 miljoen mensen aangevallen door honden en andere dieren, en slechts 15 miljoen hiervan krijgen een vaccinatie. Daarnaast worden meer dan 80% van de aan rabiës blootgestelde Chinese patiënten bij klinieken aangemerkt als ‘blootstelling Categorie III’, volgens de definitie van de WHO

“Ons PIKA adjuvans-gebaseerde rabiësvaccin is een revolutionaire innovatie met een effectieve bescherming tegen rabiësinfectie na blootstelling aan het virus. In onze experimenten met meerdere dieren, werden deze eerst geïnjecteerd met een significant hoge dosis van het rabiësvirus, om vervolgens onze experimentele vaccins en de commercieel beschikbare vaccins toegediend te krijgen. Slechts 20% van de dieren overleefde na behandeling met de commercieel beschikbare vaccins, terwijl 80% van de dieren overleefden na behandeling met ons PIKA adjuvans-gebaseerde rabiësvaccin”, vervolgde Zhang .

Dr. Victor Li, die leiding geeft aan het klinisch onderzoek in Singapore, zei: “Wij zien uit naar de afronding van Fase I van het klinisch onderzoek voor een eerste indruk van de werkzaamheid en veiligheid bij mensen, en vervolgens lanceren we de Fase II en III multiple-center klinische trials in Aziatische landen. Afgezien van het significante voordeel in bescherming boven bestaande vaccins voor gebruik na blootstelling, biedt dit nieuwe vaccin een betere oplossing voor patiënten, met slechts drie injecties in zeven dagen, tegenover vijf gedurende een periode van 28 dagen voor een standaard vaccinatieregime. Op basis van PIKA adjuvans-technologie worden een reeks nieuwe vaccins onderzocht in preklinische en klinische trials, inclusief vaccins voor hepatitis B, influenza en TBC.”

Mr. Zhang zei tenslotte “Wij zijn dankbaar voor de samenwerking met onderzoekers wereldwijd en hun blijvende ondersteuning van de PIKA adjuvans-technologie en vaccinontwikkeling door de jaren heen, waaronder het Institut Pasteur, de US NIH, China National Institutes For Food and Drug Control, DSO National Laboratories Singapore, Chinese Academy of Sciences, Australia QIMR, Sun Yat-Sen University of China, Aeras Pharmaceutical of the US en de Academy of Military Sciences of China.”

Over PIKA adjuvans-technologie en rabiësvaccin
PIKA adjuvans-technologie is een gepatenteerde technologie die in-house ontwikkeld is bij Yisheng Biopharma. Het adjuvans is een dubbelstrengs-RNA dat zich gedraagt als Toll-like receptor-3 (TLR-3) ligand bij de activering van natuurlijke immuuncellen, zoals dendritische cellen, macrofagen en NK-cellen. PIKA adjuvans wordt geformuleerd als een component van PIKA-adjuvans gebaseerd rabiësvaccin.

Over Yisheng Biopharma Co., Ltd.
Yisheng Biopharma Co., Ltd. is een biofarmaceutisch bedrijf met haar hoofdkantoor in Beijing, China, gericht op onderzoek, ontwikkeling, productie en sales en marketing van vaccinproductie, met ongeveer 1000 medewerkers in China, de Verenigde Staten en Singapore.
Bron: ANP Perssupport

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen