Klijnsma: pensioenpotje zzp’ers meetellen met vermogenstoets was onrechtvaardig

Array

geldCrowdsourcen. Dat is wat Jetta Klijnsma heeft ingezet om het onderwerp pensioen meer op de kaart te krijgen. In het blad Eigen Baas van FNV Zelfstandigen vertelt zij hier meer over.“Door het land zijn negen bijeenkomsten georganiseerd en op een speciale website kon men een reactie plaatsen. Via het crowdsourcen hebben we naast meningen peilen en draagvlak nagaan ook getracht lumineuze ideeën te krijgen.

Die kwamen, alleen blijkt dat het ene briljante plan haaks staat op een ander briljant plan.” Een aantal thema’s kwamen telkens terug, zoals het feit dat het pensioenstelsel niet voorziet in zelfstandigen en flexwerkers. “In mei stuur ik een Hoofdlijnennotitie naar de Kamer met een aantal varianten hoe we het pensioenstelsel kunnen veranderen. We hebben een hartstikke goed pensioenstelsel. Het is alleen te gecompliceerd”, aldus Klijnsma. Zelfstandigen willen het liefst keuzevrijheid. Klijnsma: “Dat heb ik begrepen en we doen ons best, maar ik kan niets beloven. Want vrijheid en solidariteit staan ten dele haaks op elkaar. Maar ik kan wel iets anders beloven. Tot nu toe hadden zelfstandigen die zelf netjes een oudedagsvoorziening hadden geregeld een probleem als ze failliet gingen en in de bijstand kwamen. Hun pensioenpotje werd meegeteld bij de vermogenstoets.

Dat was onrechtvaardig ten opzichte van werknemers in loondienst die in de bijstand terechtkomen. Want hún pensioen is wél veilig gesteld. Daarom zijn we nu al bezig met wetgeving om dat recht te trekken. En het goede nieuws is dat gemeenten nu al op die nieuwe wetgeving preluderen.”Lees het hele interview online http://www.fnvzzp.nl/zzp/zzp-nieuws/eigen-baas/2015/03/zzp-magazine-eigen-baas-nr-1-2015/Eigen Baas verschijnt drie keer per jaar. Kosteloos Eigen Baas op de mat ontvangen? Mail naar [email protected].

Over FNV Zelfstandigen
FNV Zelfstandigen is een autonome vereniging van louter zzp’ers. Onze leden zijn actief in uiteenlopende sectoren: van zakelijk dienstverlening tot zorg en van onderwijs tot klassieke ambachten. Door de aansluiting bij de FNV hebben wij een krachtige positie in de polder. FNV Zelfstandigen werkt constructief samen met andere zzp-organisaties om de positie van zelfstandig ondernemers te versterken. Naast collectieve belangenbehartiging biedt FNV Zelfstandigen gespecialiseerd juridisch advies, ondersteunen wij professionals in hun ondernemerschap en bieden we als inkoopcollectief significant ledenvoordeel. Meer informatie: www.fnvzzp.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen