Saxenburgh Groep ontvangt Pluscertificaat voor kinderdiabeteszorg

Array

team_foto“Achmea ziet zichzelf als partner van dit ziekenhuis en als partners vier je soms een feestje.” Mariska Koster, medisch adviseur van zorgverzekeraar Achmea, vierde vrijdag 27 maart samen met de Saxenburgh Groep dit feestje op de kinderafdeling van het Röpcke-Zweers Ziekenhuis, onderdeel van deze zorgorganisatie. Zij kwam naar Hardenberg om het Pluscertificaat van Achmea uit te reiken aan het kinderdiabetesteam van het ziekenhuis, omdat de zorg voor kinderen met diabetes voldoet aan alle kwaliteitscriteria die de zorgverzekeraar stelt. Het ziekenhuis in Hardenberg is de enige in de regio en landelijk één van de weinige ziekenhuizen die dit Pluscertificaat heeft.

De overhandiging van het Pluscertificaat van Achmea vond plaats in bijzijn van ‘ervaringsdeskundige’ Maike met haar moeder en zusje, voorzitter mevrouw Bams van de stichting Diabij, het kinderdiabetesteam en Pauline Terwijn van de Raad van Bestuur Saxenburgh Groep. Om een dergelijk certificaat te kunnen bemachtigen, moet aan diverse eisen worden voldaan.

Achmea let onder andere op de beschikbaarheid dan wel bereikbaarheid van een kinderdiabetesverpleegkundige minimaal 36 uur per week en het op orde hebben van de elektronische registratie van de schildklierfunctie. Registratie van alle RT-CGM-patiënten (continue glucosemeter) moet plaatsvinden in het zogeheten Basisstructuur Innovatief Diabetes Onderzoek Nederland (Bidon). “Het ziekenhuis heeft aan alle eisen voor het Pluscertificaat voldaan. Daarnaast voldoet het ziekenhuis aan al onze algemene voorwaarden en hebben we een contract met de Saxenburgh Groep. Het hebben van een geaccrediteerd VMS, Veiligheids Management Systeem, is hierbij van wezenlijk belang,” aldus Koster. Met dit Pluscertificaat onderscheidt de Saxenburgh Groep zich van onder meer de ziekenhuizen in Zwolle, Almelo en Hengelo en is het landelijk één van de weinige ziekenhuizen met deze erkenning van kwaliteit.

De participatie in het regionale samenwerkingsverband Diabij is hierbij erg belangrijk gebleken. Kinderarts en pas afgetreden voorzitter Ingrid Fagel, werkzaam bij de Saxenburgh Groep, is trots op deze samenwerking. “We hebben gevochten voor goede diabeteszorg in ons ziekenhuis. Wij vinden het belangrijk om kinderen met diabetes dichtbij huis zorg te kunnen bieden. Pubers bijvoorbeeld hebben helemaal geen zin om hiervoor ver te reizen. Zorgverzekeraars stellen echter wel eisen aan het aantal kinderen dat je behandelt. Wij hebben daarom destijds gezegd, wij gaan de diabeteszorg voor kinderen in de regio sterk maken en met elkaar verbinden.” Dit heeft in 2010 geleid tot de oprichting van Diabij, waarbij een vijftal ziekenhuizen in de noordelijke regio is aangesloten, waaronder het Röpcke-Zweers Ziekenhuis. In onderling overleg maken ze behandelafspraken die in elk van de ziekenhuizen worden toegepast, bundelen ze hun expertise en overleggen gezamenlijk met de zorgverzekeraar. Hierdoor blijft de kwaliteit van zorg in de regio op een hoog niveau. De zorg zelf blijft lokaal beschikbaar, in het eigen ziekenhuis.

Het Pluscertificaat van zorgverzekeraar Achmea onderstreept de uitstekende kwaliteit van de kinderdiabeteszorg in Hardenberg. Maike en haar moeder, woonachtig in Bruchterveld, zijn dik tevreden. Maike: “Als we hier komen vragen ze altijd van alles, ook hoe het gaat op school. Ik heb veel geleerd van Karin, Wieke en Angela (kinderarts, respectievelijk diabetesverpleegkundigen – red) en soms weet ik het nòg beter.” Moeder valt haar bij: “De zorg is hier prima en binnen vijf minuten ben ik er. Als je mailt of belt, ook al is dat midden in de nacht, je wordt altijd geholpen en behandeld als persoon, als Jolanda. Het is hier kleinschalig, heel plezierig.“

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen