Overgewicht en diabetes remmen succes aanpak hartziekten

Array

Overgewicht en diabetes hebben de afgelopen jaren ruim duizend sterfgevallen aan hart- en vaatziekten veroorzaakt. Hierdoor gaat een deel van de gezondheidswinst door betere preventie en behandeling van hartziekten verloren. Dat becijfert Carla Koopman van het Hart- en vaatcentrum van UMC Utrecht vandaag in haar proefschrift, gefinancierd door de Hartstichting.

Steeds meer Nederlanders zijn te zwaar. Voor het eerst is uitgerekend welke gevolgen dat heeft voor de sterfte aan hartziekten.

hart cardio vrouwRoken en overgewicht
‘Het aantal mensen dat overlijdt aan hartziekten daalt door betere preventie en behandeling,’ vertelt Koopman. Het aantal rokers daalt bijvoorbeeld, en meer mensen krijgen medicijnen die de bloeddruk of het cholesterol verlagen.

Koopman: ‘Maar er zijn ook ongunstige ontwikkelingen. Door het toenemende overgewicht hebben steeds meer mensen diabetes. Dat verhoogt juist de kans op hartziekten.’

Hartinfarcten
Hoe zwaar wegen alle positieve en negatieve effecten? Koopman zocht het uit: ze analyseerde een grote berg gegevens uit de periode 1997 – 2007. Ze richtte zich op ziekten waarbij de bloedvaten naar het hart zijn vernauwd, zoals hartinfarcten en pijn op de borst.

In 2007 lag het aantal sterfgevallen aan deze hartziekten ruim 11.000 lager dan in 1997. Koopman: ‘Dat is natuurlijk een heel goede ontwikkeling. Maar de daling had ruim 12.000 kunnen zijn, als het overgewicht en diabetes in die tijd niet zo waren gestegen.’

Preventie en behandeling even belangrijk
Koopman ontdekte nog iets: preventieve maatregelen en medische behandelingen dragen beiden evenveel bij aan de afname van het aantal sterfgevallen.

‘We waren hier erg benieuwd naar’, vertelt dr. Ineke van Dis, beleidsadviseur van de Hartstichting. ‘We investeren in betere preventie en in wetenschappelijk onderzoek om betere behandeling mogelijk te maken, maar het is erg lastig zicht te krijgen op de precieze effecten. Dit onderzoek levert veel nieuwe inzichten, die ons helpen om hart- en vaatziekten nog gerichter te bestrijden.’

Bron: Hartstichting

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen