Ziekenhuis Bernhoven in financieel in gevarenzone

Array
Ziekenhuis Bernhoven heeft afgelopen vrijdag de jaarrekening over 2013 gepubliceerd. Het ziekenhuis staat er financieel niet goed voor. Het leed in dat jaar een verlies van 4,4 miljoen euro. In de begroting was uitgegaan van een negatief resultaat van 2 miljoen euro. Volgens het ziekenhuis is het resultaat slechter dan verwacht, omdat transitiegelden voor Bernhoven lager uitvielen dan verwacht.
In 2012 is de nieuwe vorm van bekostiging ingevoerd met een vangnetconstructie, de zogeheten transitieregeling. Het resultaat is slechter dan verwacht omdat deze transitiegelden voor Bernhoven lager zijn uitgevallen dan waarmee gerekend was. De continuïteit van het ziekenhuis komt met dit negatieve jaarresultaat van 2013 niet in gevaar, aldus het management van het ziekenhuis

bernhoven ziekenhuisIn 2013 verhuisde het ziekenhuis van Oss en Veghel naar de nieuwbouw in Uden.Daarnaast was door de ontwikkelingen in de ziekenhuissector de verantwoording over de jaren 2012 en 2013 voor de ziekenhuissector relatief ingewikkeld. Voorbeelden van deze ontwikkelingen zijn de invoering van prestatiebekostiging en DOT, het landelijk onderzoek in alle ziekenhuizen naar de rechtmatigheid van de declaraties, alsmede de nieuwe vormen van contractafspraken tussen verzekeraars en aanbieders.

De Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants heeft via verschillende publicaties laten weten onder andere het normenkader van de NZA niet toereikend te vinden voor een adequate jaarrekeningcontrole, omdat daarmee de omzet te veel onzekerheden zou kunnen bevatten. Omdat beschikkingen op verschillende onderdelen van deze onzekerheden lange tijd op zich lieten wachten heeft de Minister van VWS Bernhoven tot twee keer toe uitstel verleend tot indiening van de jaarrekening 2013. Bernhoven heeft door de genoemde externe omstandigheden de jaarrekening uiteindelijk pas laat gedeponeerd, maar het is wel gelukt dit te doen voor de door de Minister gestelde datum van 01 april 2015.

Bernhoven heeft de jaarrekening 2013 nu dus gepubliceerd op de website van het ziekenhuis. Het jaarverslag 2013 was eerder op de website gepubliceerd. Het ziekenhuis heeft twee keer uitstel gekregen om de jaarrekening te publiceren. De derde deadline, 1 april 2015, is dus wel gehaald. Bernhoven stelt dat de financiële verantwoording over 2013 relatief ingewikkeld was vanwege veranderingen in de zorg, bijvoorbeeld nieuwe vormen van contractafspraken tussen verzekeraars en aanbieders.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen