Politietraining vereist stress

Array

Politieambtenaren die te maken krijgen met geweld presteren vaak minder dan verwacht vanwege de stress die de situatie hen oplegt. Door vaker te trainen in “stressvolle” omstandigheden kunnen de vaardigheden van politieambtenaren aanmerkelijk verbeteren. In twee nieuwe onderzoeken van o.a. Raôul Oudejans en Peter Renden van de Faculteit der Bewegingswetenschappen, in samenwerking met Radboud Universiteit Nijmegen en gefinancierd door het programma Politie en Wetenschap, wordt dit nogmaals onderstreept.

politieTraining leidt direct tot betere prestaties
Het rapport “Politievaardigheden onder stress” van Renden en Oudejans (o.a.) toont aan dat politieambtenaren kunnen leren juist gebruik te maken van hun primaire stressreacties. De getoetste trainingsvorm leidde direct tot betere prestaties. In het verlengde daarvan laat het onderzoek “Effectief omgaan met acute stress” zien dat de juiste ervaring het verschil kan maken tussen goed of niet goed kunnen presteren onder stress. De voorgestelde trainingsvormen zijn goed in te passen in het bestaande trainingsprogramma van de politie.

Politie vaker geconfronteerd met fysiek geweld
Gezien het huidige klimaat, waarin politieambtenaren steeds vaker geconfronteerd worden met fysiek geweld, is het goed mogelijk dat we steeds vaker met stressgerelateerde fouten in politioneel handelen te maken krijgen. Voor het opleiden en trainen van politieambtenaren is het daarom belangrijk rekening te houden met de aanwezigheid en de gevolgen van stress. Dat betekent dat de aangeleerde vaardigheden en de inhoud van trainingssituaties daarop aangepast zouden moeten worden. In de rapporten wordt dan ook een trainingsmethodiek beschreven, inclusief specifieke oefeningen en lesplannen, die in de politietrainingspraktijk kan worden ingevoerd. Binnen enkele trainingen kunnen politieambtenaren beter voorbereid de straat op.

De rapporten zijn gratis te downloaden als PDF of als E-book van de websitewww.politieenwetenschap.nl

Bron: VU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen