Na Luis Thuis? nu ook Luis op School? melden het bij het RIVM

Array

hoofdluisVoortaan kunnen ook scholen melden hoeveel kinderen er zijn gecontroleerd en bij hoeveel er hoofdluis is gevonden. Dit ‘Luis op school?’-onderzoek is een uitbreiding van het onderzoek ‘Luis thuis?’ dat het RIVM begin maart is gestart. Hiermee verwacht het RIVM nog beter zicht te krijgen op de hoofdluisproblematiek zodat het ouders en scholen beter kan adviseren hoe ze het probleem kunnen aanpakken.

Ruim 1700 deelnemers ‘Luis thuis?’
Inmiddels hebben ruim 1700 ouders meegedaan met het onderzoek ‘Luis thuis?’. Ongeveer 9% van de mensen blijkt hoofdluis te hebben, voor de leeftijdsgroep van 8 tot 12 jaar is dit percentage zelfs 17%. Hoofdluis blijkt vaker voor te komen bij meisjes (7%) dan bij jongens (2%). Mogelijk komt dit doordat meisjes gemiddeld langer haar hebben dan jongens, want bij lang haar lijk je meer kans te hebben op hoofdluis. Van de meisjes met lang haar heeft 15% hoofdluis. Voor halflang haar geldt dat 9% van de meisjes hoofdluis heeft. Slechts 4% van de meisjes met kort haar heeft hoofdluis. Voor haardikte en haarstructuur zijn voorlopig nog geen verschillen te zien. Het gebruik van gel lijkt niet uit te maken voor de hoofdluis.

Luis op school?
Scholen die leerlingen controleren op hoofdluis kunnen melden hoeveel kinderen er zijn gecontroleerd en bij hoeveel kinderen hoofdluis is gevonden. Daarnaast kunnen scholen aangeven of zij denken al genoeg kennis te hebben over hoofdluis of juist niet. Nadat het RIVM het onderzoek ‘Luis thuis?’ startte, kreeg het RIVM veel verzoeken van scholen om ook hoofdluis te kunnen melden. Met dit extra onderzoek hoopt het RIVM grootschaliger onderzoek te kunnen doen naar het voorkomen van hoofdluis in Nederland en eventueel de advisering over de bestrijding van hoofdluis aan te passen. Als scholen hoofdluis melden bij het RIVM, kunnen ouders hun kinderen ook blijven aanmelden via ‘Luis thuis?’.

Hoofdluis? Kammen!
Hoofdluis komt regelmatig voor bij jonge kinderen. Zonder ingrijpen kunnen hoofdluizen zich snel verspreiden. Daarom is het belangrijk om vooral kinderen regelmatig te controleren op hoofdluis. Is er luis ontdekt, dan is het belangrijk om meteen in te grijpen. Kam twee weken lang elke dag het haar door met een fijntandige kam. Eventueel met een hoofdluismiddel. Het uitwassen van beddengoed en knuffels wordt niet meer geadviseerd bij de behandeling van hoofdluis.

Bron: RIVM

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen