Hoog overlevings- en laag beroertepercentage nieuwste SAPIEN 3 hartklep

Array

Van de eerste 150 Europese hoog risicopatiënten die in 2013 de geavanceerde SAPIEN 3 aortahartklep geplaatst kregen via een katheter in de lies,  is 91,6% na één jaar nog in leven. Daarnaast is er in deze groep nauwelijks sprake van een beroerte (1,1%) of paravalvulaire lekkage (2% matig): bloedverlies in de aorta rond de nieuwe hartklep. Er is ook geen structurele verslechtering van de hartklep opgemerkt. Dat zijn de resultaten van de eerste onafhankelijk beoordeelde analyse van de CE markering studie, die gisteren is gepresenteerd op het EuroPCR congres in Parijs voor (interventie-) cardiologen.

sapien hartklepDr. John Webb, hoogleraar interventiecardiologie aan de universiteit van British Columbia en directeur hartkatheterisatie in St. Paul’s Ziekenhuis in Vancouver, presenteerde de resultaten. “Dit zijn tot op heden de hoogste overlevingspercentages die ooit in een multi-center, geheel onafhankelijk beoordeelde studie naar transkatheter aortaklep implantatie (TAVI) zijn behaald. Deze resultaten bieden een nieuwe standaard voor patiënten die een hoog risico lopen op overlijden bij een chirurgische ingreep. De resultaten van het  SAPIEN 3 onderzoek naar plaatsing via een katheter in de lies (transfemorale benadering) leveren ook de vraag op of we TAVI in overweging moeten nemen als goedgekeurde procedure voor alle patiënten met ernstige aortaklepstenose”, aldus Webb, hoofdonderzoeker van de trial.

Ook de eerste Amerikaanse rapportage na implantatie van een SAPIEN 3 hartklep bij patiënten met een intermediair risico zijn gepresenteerd op EuroPCR. De resultaten waren positief: er was slechts sprake van 1% mortaliteit.

De SAPIEN 3 aortahartklep is de meest recente, goedgekeurde hartklep ontwikkeld door Edwards Lifesciences, die wereldwijd leider is op het gebied van wetenschap en ontwikkeling van hartkleppen en hemodynamische monitoring. Ook in de gecertificeerde TAVI centra in Nederland wordt deze hartklep geïmplanteerd bij hoog risico patiënten.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen