Acties ambulances breiden uit

0
394

Ambulancemedewerkers zijn nu al vier weken stiptheidsacties aan het voeren, verspreid over het land. Zij willen dat de werkgever, Ambulancezorg Nederland (AZN), snel goede cao-afspraken maakt met vakbonden FNV en CNV over verbetering van de werkomstandigheden, de werkdruk en de koopkracht. Alle ambulancemedewerkers houden zich strikt aan hun werktijden: ze voeren geen overwerk meer uit, werken geen extra diensten meer en nemen hun afgesproken pauze. Omdat de acties tot nu toe nog niet tot enige beweging bij de werkgever hebben geleid, breidt het ambulancepersoneel de acties uit en zullen de acties vanaf volgende week worden opgeschaald, bijvoorbeeld door werkonderbrekingen.

Ambulance1“Er heerst inmiddels grote verontwaardiging onder de ambulancemedewerkers”, aldus Fred Seifert, bestuurder FNV Zorg & Welzijn. “Tijdens deze vier weken heeft de AZN heel veel dure uitzendkrachten ingehuurd. Kennelijk heeft de werkgever hier wel geld voor over, maar niet voor een fatsoenlijke loonsverhoging van het eigen personeel.”

Marco Dons, bestuurder CNV Zorg & Welzijn: “Ambulancepersoneel werkt dagelijks onder zware omstandigheden. De medewerkers hebben een hoge werkdruk, draaien regelmatig nachtdiensten en krijgen te maken met agressie. Hier moet dan ook een juiste waardering tegenover staan. Wij willen een structurele loonsverhoging van 2,5%, geen verplichte nachtdiensten voor oudere werknemers en een compensatie voor werknemers die zware avond- en weekenddiensten draaien.”

In de verschillende regio’s bespreken de actiecomitees momenteel hoe en wanneer de acties worden opgeschaald.

Bron: FNV