Congres over PGB en langdurige zorg

Array

Willen gemeenten en zorgverzekeraars nog wel verder met de Persoonsgebonden Budgetten (PGB’s)? Ze moeten wel volgens de Wet Langdurige Zorg, De Wet Maatschappelijke Ondersteuning en de Zorgverzekeringswet. Maar ze aarzelen, nu Staatssecretaris Van Rijn en de Sociale Verzekeringsbank zo’n zeperd halen bij de invoering ervan. Om fraude tegen te gaan moeten soms wel vijf instanties de toekenning en besteding ervan controleren. Dat maakt de invoering moeilijk en omslachtig.

PGBAlternatief
Beter zou het zijn als Nederland het Duitse model overneemt. Dat draait al twintig jaar probleemloos. In Duitsland is het PGB een toeslag voor mensen met beperkingen en weinig inkomen. Zoals Nederland de huur-, zorgtoeslag en kinderbijslag kent. Controle van de toeslag vindt niet plaats op bestedingen, maar op afgesproken gezondheidsdoelen. Zijn mantelzorger en patiënt niet in staat de afspraken na te komen, dan grijpt de medische dienst van de zorgverzekeraars in. Want die dienst voert de PGB-regeling uit. Eventueel wordt het PGB dan ingetrokken.

Congres Financiële Toegang Zorg
De discussie hoe verder te gaan met het PGB vormt een van de vele onderwerpen van het congres Financiële Toegang tot Langdurige Zorg. De Julius Academie organiseert dit congres op 30 september in Zeist. Tal van kopstukken komen er spreken en goede voorbeelden uit het land passeren de revue. Wil jij ook komen? Schrijf je dan in via het online inschrijfformulier. Je kan de congresbrochure hier downloaden.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen