Zomers weekend eist zeven brandwondenslachtoffers

Array

brandHet afgelopen weekend zijn zeven personen, onder wie drie kinderen, in één van de drie Nederlandse Brandwondencentra behandeld na een ongeval met brandbare vloeistoffen in combinatie met een barbecue of vuurkorf. Een alarmerend aantal. De ervaring uit voorgaande jaren leert dat dit aantal nog flink zal stijgen met de nog vele zomerse barbecue-dagen in het vooruitzicht. Reden genoeg voor de Brandwondencentra in Groningen, Beverwijk en Rotterdam en de Nederlandse Brandwonden Stichting om mensen te waarschuwen voor de gevaren van brandbare vloeistoffen. Dit doen zij door middel van tips voor veilig barbecueën en een online kennistest.

Zomerse dagen zijn voor de Brandwondencentra druk. Er worden patiënten binnengebracht met ernstige brandwonden door gebruik van een brandbare vloeistof zoals spiritus, bio-ethanol of (was)benzine om een barbecue of vuurkorf aan te steken. Ook tijdens de wintermaanden is het druk. Dan gebruiken mensen brandbare vloeistoffen als brandstof voor een sfeerhaard of sfeerlicht. Reden van bezorgdheid is dat in het jaar 2014 in totaal 120 personen werden opgenomen door een ongeval met brandbare vloeistoffen. Dit is maar liefst 15,4% van het totaal aantal brandwondenpatiënten dat in 2014 voor langere tijd werd opgenomen in de drie Nederlandse Brandwondencentra[1].

Waardoor gaat het mis?
De Nederlandse Brandwonden Stichting heeft onderzoek gedaan naar de oorzaken van ongevallen met brandbare vloeistoffen. Uit de verhalen van slachtoffers blijkt dat mensen weinig weten over de gevaren bij het gebruik van brandbare vloeistoffen. Daarnaast onderschatten zij de risico’s. Brandbare vloeistoffen zijn nooit 100% veilig te gebruiken. Bij alle brandbare vloeistoffen zoals spiritus, bio-ethanol of (was)benzine komt bij het openen ALTIJD een gaswolk vrij die in de lucht blijft hangen (verdamping). Deze gaswolk is zeer groot. Eén vonk in de gaswolk kan dan genoeg zijn voor een meterslange steekvlam. Niet alleen de persoon die de brandbare vloeistof in de barbecue of de vuurkorf spuit loopt gevaar; vaak zijn het juist de omstanders die vlam vatten.

Hoe moet het dan wel?
De drie Brandwondencentra en de Nederlandse Brandwonden Stichting raden mensen aan geen brandbare vloeistoffen te gebruiken voor het aanmaken van een barbecue of vuurkorf of het bijvullen van een sfeerhaard of sfeerlicht. Brandbare vloeistoffen zoals spiritus, bio-ethanol of (was)benzine mogen in geen geval op een vuurbron worden gespoten of in een nog warme brander worden bijgevuld. De enige manier om een barbecue 100% veilig aan te steken, is met aanmaakblokjes. Mocht u toch een brandgel of bio-ethanol sfeerhaard of sfeerlicht willen aansteken, check of er geruime tijd geen vlam meer aanwezig is. Check ook of de brander volledig is afgekoeld voordat u het reservoir bijvult. En denk eens aan waxinelichtjes als vervanger van sfeerlichtjes op brandgel of bio-ethanol.

Doe de BBQ-test!
Via een online kennistest leer je in slechts acht vragen hoe je een barbecue ongeval kunt voorkomen. Daarnaast leer je wat je moet doen als iemand tijdens het barbecueën opeens in brand staat. Test je eerste hulpkennis via www.brandwondenstichting.nl/bbq. Na het beantwoorden van de vragen, maak je kans op een heerlijke prijs: een verzorgd BBQ-diner bij Julius Bar&Grill van topchef – en ambassadeur van de Nederlandse Brandwonden Stichting – Julius Jaspers. Meer tips voor veilig barbecueën vind je op www.brandwondenstichting.nl/bbqveilig.

Over de Nederlandse Brandwonden Stichting
De Nederlandse Brandwonden Stichting doet er alles aan om brandwonden te voorkomen en het leed ten gevolge van brandwonden tot een minimum te beperken. Wij financieren wetenschappelijk onderzoek, ondersteunen artsen en verpleegkundigen, zetten campagnes in om brandwonden te voorkomen en helpen slachtoffers sterker en weerbaarder te worden. Hierbij werken wij intensief samen met de drie Nederlandse Brandwondencentra (Groningen, Beverwijk en Rotterdam). Met elkaar streven we er naar de brandwondenzorg voor de patiënt continu te optimaliseren.

Eerste hulp bij brandwonden, ervaringsverhalen van brandwondenslachtoffers en een overzicht van lopend wetenschappelijk onderzoek vind je op www.brandwondenstichting.nl.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen