Nieuwe voorzitter voor de Vereniging van scoliosepatiënten

Array

Toine van der Sanden is sinds deze week de nieuwe voorzitter van de Vereniging van scoliosepatiënten. Hij is sinds 2014 bestuurslid en heeft veel ervaring in het besturen van grote onderwijsorganisaties en instellingen voor de gezondheidszorg. Hij volgt Henk Buter op, die na 9 jaar voorzitterschap statutair de maximale termijn heeft bereikt. Henk blijft als vrijwilliger actief in de vereniging en zal zijn kennis en ervaring blijven inzetten voor scoliosepatiënten.

https://www.medicalfacts.nl/medicalbackup/wp-content/uploads/Toine-scoliosepatienten.jpg

De Vereniging van scoliosepatiënten is dé belangenvereniging voor scoliosepatiënten en hun deelgenoten. Zij is in 1981 opgericht door scoliosepatiënten en hun ouders. De vereniging behartigt de medische, maatschappelijke en andere belangen van scoliosepatiënten en hun familie en vrienden.

De vereniging zet zich in om vroegtijdige ontdekking van scoliose te bevorderen en om de kwaliteit van de scoliosezorg in Nederland te verbeteren. Dit doet zij in de eerste plaats voor de circa 60.000 mensen met scoliose en voor hen die direct betrokken zijn, zoals ouders en partners. Maar zij richt zich ook op zorgverleners, zorgverzekeraars, overheidsinstanties en maatschappelijke organisaties.

Henk Buter: ‘Ik kijk terug op een boeiende en uitdagende periode, waarbij de vereniging veel heeft kunnen doen om de positie van de scoliosepatiënt te verstevigen en ben blij dat ik daar een bijdrage aan heb kunnen leveren’. Zijn opvolger Toine van der Sanden ziet als belangrijke speerpunten van beleid voor de komende jaren:

het verminderen van de wachtlijsten en verkorten van de wachttijden voor scolioseoperaties;
het samen met professionals werken aan richtlijnontwikkeling voor de behandeling van scoliose;
het verbeteren van de mogelijkheden voor vroegtijdige ontdekking van scoliose;
het bevorderen van een transparante, evidence based informatievoorziening en voorlichting door alle personen en instellingen, die activiteiten verrichten op het gebied van scoliosebehandeling;
het bevorderen van een toegankelijke en patiëntvriendelijke informatievoorziening over scoliose en haar behandelingsmogelijkheden.

Met de komst van Toine van der Sanden als voorzitter gaat de vereniging weer een nieuwe periode in, waarbij het belang van de scoliosepatiënt voorop zal blijven staan.

Scoliose is een driedimensionale zijdelingse verkromming van de wervelkolom. Er zijn ca. 60.000 patiënten, 6.500 patiënten worden per jaar in een ziekenhuis behandeld en velen buiten het ziekenhuis. Er werden in 2012 625 (2008: 570) scolioseoperaties verricht. Jaarlijks komen er ca. 1.000 nieuwe patiënten bij, veelal meisjes in de leeftijdsgroep 12-18 jaar. Een behandeling vindt conservatief (oefentherapie, brace) plaats of er is, als de verkromming daar aanleiding toe geeft, een operatie nodig waarbij de wervelkolom met schroeven en staven wordt gecorrigeerd en vastgezet. Meer informatie is weergegeven in het boek ‘Scoliose, de meest gestelde vragen’ en op de DVD ‘Verdraaid lastig…als je scoliose hebt’ (www.scoliose.nl)

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen